назад

Об`єднуємо зусилля у боротьбі з насильством

Чи часто вам жаліються подруги на своїх чоловіків, чи розповідають вони про сварки, чи показують синці? Чи чули ви історії від дітей про скандали між батьками? Чи розповідають вам друзі про постійні прискіпування та дорікання з боку однокласників? Чи доводилося вам стикатися з дитиною, яка стала об’єктом домагань рідних чи близьких до сім’ї осіб? На жаль, в нашому суспільстві такі проблеми не прийнято розголошувати, а тим паче, відкрито обговорювати та звертатися за допомогою.

Тож, аби почати ГОВОРИТИ та ВИРІШУВАТИ проблему домашнього насильства, в Центрі культури та мистецтв міста Бердянська відбувся масштабний захід, присвячений  актуальній та болючій проблемі сьогодення: «Світ без насилля». Проведення зазначеного заходу стало можливим завдяки Громадській організації «Жінка майбутнього» за підтримки програми ООН з відновлення та розбудови миру і фінансування Європейського союзу. Співорганізаторами даного заходу стали Бердянська міська рада та Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Захід, який зібрав понад 400 небайдужих мешканців міста, проходив у відносно новому форматі фотовистави та театральної постанови соціальної драми “Кожен обирає”. Актори-волонтери з міст Бердянська та Приморська представили найрозповсюдженіші види насилля – над дітьми, жінками, ігнорування проблеми з боку оточуючих тощо.

Кожен із присутніх мав змогу прийняти участь в обговоренні театралізованих сцен та поділитись думками щодо вирішення проблеми насилля в сім`ї, булінгу в навчальних закладах тощо.

Фахівці Місцевого центру, в свою чергу, підготували та провели правову вікторину з метою перевірки рівня знань у сфері протидії домашньому насильству та булінгу. Кожне питання та відповідь були фахово прокоментовані, завдяки чому усі присутні отримали додаткові знання та алгоритм дій.

Організатори заходу закликали присутніх не замовчувати будь-які прояви насилля, роз`яснили норми законодавства про протидію насиллю, розповіли про порядок звернення до правоохоронних органів та соціальних служб.

Незважаючи на певну серйозність та досить хвилюючу специфіку заходу, не обійшлося й без приємних моментів. Це і оголошення переможців конкурсу дитячих малюнків на тему: «Не замовчуй насильство!»,  вручення солодких подарунків авторам найкращих робіт, відзначення найактивніших глядачів.

Окрім зазначеного, глядачі та учасники заходу мали змогу ознайомитися з цікавою правовою інформацією у локаціях приміщення та переглянути відеоролик «Я отримала сьогодні квіти», який було спеціально підготовлено активістами для демонстрації під час заходу.

Велика зацікавленість до проведення подібних заходів свідчить про актуальність проблеми та небайдужість громадян до її вирішення. Тому в кінці року в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» вже заплановано проведення повторного, більш масштабного заходу. На подію буде запрошено ще більше партнерів та залучено велику кількість спонсорів.

Також нагадуємо,

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел.адреса:  berdyansk.zaporizhya@legalaid. zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  скайп: berdyansk_center, ел.адреса:   berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua

А також за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).