назад

Про безоплатну правову допомогу говорили зі студентами Чернігівського кооперативного коледжу

Про роботу системи безоплатної правової допомоги Чернігівщини розповідали: директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Володимир Бобруйко спільно з заступником начальника відділу комунікації та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дмитром Савуляком.

 

Володимир Бобруйко обговорив з присутніми студентами найбільш актуальні питання, з якими звертають громадяни до Місцевого центру, серед яких: встановлення факту родинних відносин, позбавлення батьківських прав, стягнення аліментів, стягнення нарахованої але не виплаченої заробітної плати та інші.

Більш детально директор Місцевого центру зупинився на положеннях законодавства, що регулюють правовідносини, пов’язані із прийняттям спадщини. Згідно з положеннями статті 1268 Цивільного кодексу України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину. В інших випадках, коли спадкодавець і спадкоємець проживали окремо, встановлюються строк протягом, якого, особа, що претендує на спадщини повинна звернутись до нотаріуса за місцем знаходження спадщини для прийняття спадщини. Такий термін складає шість місяців.

У випадку, якщо право на спадщину виникає у зв’язку з відмовою від прийняття спадщини іншими спадкоємцями, строк для прийняття  спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття, що передбачено статтею 1270 Цивільного кодексу України.

Якщо термін прийняття спадщини був  пропущений, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Про розвиток системи безоплатної правової допомоги розповів Дмитро Савуляк. Зокрема, він зазначив, що свою діяльність система розпочала разом з прийняття Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та  подальшим утворенням Координаційного центру та регіональних центрів, які почали надавати правову допомогу затриманим, обвинуваченим та засудженим особам.

У 2015 році було утворені місцеві центри з надання безоплатної правової допомоги. Завдяки їх роботі громадяни отримали можливість безкоштовно отримати правову консультацію, а визначені категорії громадян змогли отримати безоплатну вторинну правову допомогу. З метою розширення мережі доступу до безоплатної вторинної правової допомоги було створено бюро правової допомоги, які є структурними підрозділами місцевих центрів.

На даний час система безоплатної правової допомоги налічує більше 500 офісів, 1500 штатних юристів, 6000 адвокатів у Реєстрі та за рік надає допомогу 500 000 осіб.