назад

Обмін досвідом з метою ефективної реалізації програми відновлення для неповнолітніх

Обмін досвідом з реалізації програми відновлення для неповнолітніх в режимі онлайн відбувся між фахівцями Регіональних центрів Закарпатської, Житомирської та Волинської областей. 13 червня керівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області – Наталия Смолярчук, у Закарпатській – Василь Попадинець та заступниця директора у Житомирській області Наталія Радушинська під час онлайн зустрічі говорили про особливості реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». Упродовж заходу йшлося і про особливості реалізації проєкту в умовах воєнного стану, обговорювалися шляхи вирішення проблемних питань, фахівці ділилися кращими практиками та домовлялися про подальшу співпрацю.
Реалізація пілотного проекту особливо важлива саме зараз, під час війни, коли неповнолітні особи, які вчинили кримінальне правопорушення чи не найбільше потребують уваги та підтримки з боку фахівців. Тому до обговорення спільних проблеми було запрошено фахівців інших регіональних центрів, які охоче поділилися своїм досвідом і напрацюваннями. На Житомирщині з початку запровадження проєкту налічується 15 справ з відновного правосуддя, з них у 13 випадках укладено годи про застосування програми. З початку 2022 року не надійшло жодної справи.
На Закарпатті наразі налічується 17 справ, – зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області В.Попадинець. – Активна робота проводилася щодо пошуку психологів. Зокрема, з департаментом освіти Закарпатської ОДА домовилися про залучення шкільних психологів до процесу ресоціалізації неповнолітніх.
За результатми робочої зустрічі вдалося окреслити питання, над якими фахівці БПД спільно працюватимуть і надалі, аби Програма відновлення для неповнолітніх й надалі успішно реалізовувалася в Україні.