назад

Особливості земельних правовідносин в умовах воєнного стану

З метою підвищення рівня правової обізнаності громадян у сфері земельних правовідносин та в рамках виконання Програми «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», завідувач сектору «Маньківське бюро правової допомоги» Уманського місцевого центру з надання БВПД Ірина Миронюк провела семінар для жителів села Дзензелівка Уманського району на тему: «Земельні правовідносини в умовах воєнного стану».

Адже для громадян, які є учасниками земельних правовідносин, земельні питання продовжують залишатися одними з найактуальніших навіть під час дії воєнного стану в Україні. Досить важливими для громадян є питання, що стосуються договору оренди земельної ділянки та безоплатної приватизації землі в умовах воєнного стану.

Фахівчиня розповіла землевласникам, що особливості регулювання земельних відносин на час дії воєнного стану встановлені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» від 24.03.2022 № 2145-ІХ .

«Нові положення земельного законодавства передбачають заборону безоплатної передачі земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі та розроблення такої документації», – розповіла Ірина Миронюк.

Під час лекції юристка наголосила, що договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту, строк користування земельними ділянками щодо яких закінчився після введення воєнного стану, щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної, комунальної, приватної власності, невитребуваних, нерозділених земельних ділянок, що залишилися у колективній власності і були передані в оренду органами місцевого самоврядування вважаються поновленими на один рік без волевиявлення сторін відповідних договорів і без внесення інформації про поновлення договору до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

«Однією із важливих особливостей укладення договору оренди землі відповідно до Закону № 2145 є те, що він не може бути поновлений чи укладений на новий строк і припиняється зі спливом строку, на який його було укладено. Вимоги ж Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі» щодо мінімального строку договору оренди землі не застосовуються до договорів оренди, які укладаються під час дії воєнного стану», – зазначила фахівчиня.

Ірина Миронюк також звернула увагу слухачів на те, що право оренди земельної ділянки в умовах воєнного стану не підлягає реєстрації. Реєстрації підлягає лише договір оренди землі. А право оренди земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації саме договору оренди земельної ділянки районною військовою адміністрацією.

Договір оренди земельної ділянки укладається лише в електронній формі, та засвідчується кваліфікованим електронним підписом орендаря та орендодавця.

Наприкінці заходу юристка поширила серед громадян інформаційні буклети з актуальними юридичними порадами у сфері земельних правовідносин та організувала консультаційний пункт, де всі охочі змогли отримати індивідуальні юридичні консультації.

Довідково. Детальніше з положеннями Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» можна ознайомитися перейшовши за посиланням http://surl.li/cayfz