назад
18.11.22

Обмінюємося досвідом роботи та обговорюємо кращі практики реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення

Інколи один неправильний крок у юному житті може призвести до втрати не лише будь-яких райдужних перспектив на світле майбутнє, а й вартувати свободи. Проте, для неповнолітніх, які вперше вчинили злочин невеликої тяжкості  є шанс на виправлення  помилки – це участь у пілотному проекті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.».

Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Пілотний проект ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про кримінальні проступки та нетяжкі злочини, вчинені неповнолітніми, і включає в себе скоординовану організацію ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними кримінальних правопорушень з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим ужиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання повторним кримінальним правопорушенням. Програма може бути застосована у разі: наявності потерпілої сторони – фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди; вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину; визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення; згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.

Днями представники Регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській, Миколаївській, Закарпатській, Рівненській, Сумській областях та місті Києві області під час міжрегіональної онлайн-зустрічі обговорили особливості реалізації проєкту в регіонах, поділилися  напрацюваннями, особливостями співпраці з партнерами з числа представників органів прокуратури, пробації, психологів, представників громадянського суспільства, адвокатами-поседниками. Представники Регіональних центрів також презентували кращі практики захисту прав неповнолітніх , які переступили межу закону, але таки отримали шанс на виправлення своїх помилок.

Про співпрацю з партнерами в рамках реалізації пілотного проєкту розповіла директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.  Від початку пілотування проєкту на Миколаївщині та Кіровоградщині взяли участь 46 неповнолітніх, з них 34 уклали угоду і 23 підлітки отримали можливість виправити ситуацію та розпочати нове життя.

«Кожна справа має свої особливості, проблемні питання, тому вкрай важливе питання – це налагодження ефективної комунікації з усіма партнерами проєкту, починаючи від ювенального прокурора, завершуючи громадськими організаціями та територіальними громадами», – зауважила Наталія Гнатуша.

Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Лариса Фучко зазначила, що система БПД на Закарпатті долучилася до реалізації Програми відновного правосуддя для неповнолітніх з 2020 року. Медіацію в області забезпечують три адвокати-посередники. Наразі налічується 21 справа з відновлення неповнолітніх, 11 з яких успішно завершені, 5 – перебувають на розгляді. Заступниця директора також розповіла  також, що зустрічі з підозрюваними та потерпілими на Закарпатті адвокати-посередники проводять на базі бюро правової допомоги, або ж місцевих центрів. Налагоджена співпраця з органами пробації області, зокрема, є домовленість щодо залучення психолога до проведення ресоціалізаційних заходів з неповнолітніми.

Обмінюючись досвідом з колегами, що координують проект у різних регіонах, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві Ростислав Поспєєв розповів про особливості його реалізації у столиці. Зокрема він акцентував увагу, що основним партнером, який, на сьогоднішній день, допомагає неповнолітнім киянам, що беруть участь у програмі, проходити заходи ресоціалізації є Всеукраїнському громадському центрі «Волонтер».

«Завдяки ефективній взаємодії адвокатів-посередиків, що співпрацюють з регіональним центром та проводять процедуру медіації, з психологами ГО «Волонтер», які застосовують індивідуальний підхід до кожної дитини, розробляючи програму заходів з ресоціалізації, маємо позитивну динаміку реалізації проекту. Так, половина кейсів з відновного правосуддя мають позитивний результат»,Ростислав Поспєєв.

Також, він зауважив, що найближчим часом Регіональний центр залучить до реалізації пілоту ювенальну пробацію, на базі якої неповнолітні також будуть проходити заходи ресоціалізації.

Начальник відділу організації надання БВПД Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області  Олександр Кузик звернув увагу присутніх на дві основних проблеми, з якими стикнулась система БПД Рівненщини в процесі реалізації кейсів у рамках пілотного проєкту. Це  – низька мотивація її учасників (як з боку потерпілих, так і з боку неповнолітнього), а також – стислі терміни проведення процедури медіації, зумовлені необхідністю поданням матеріалів до суду.

«У таких умовах основним шляхом реалізації якісної та ефективної процедури  медіації – є  залучення ресурсів державних та громадських інституцій, які , хоч і безпосередньо не включені в Програму, однак є дотичними до роботи з неповнолітніми. Це, насамперед , ресурси Служби у справах дітей та обласного центру Соціальних служб» – зауважив Олександр Кузик.

Які результати впровадження проекту в Полтавській області,  особливості  реалізації на практиці Порядку взаємодії регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової  допомоги та уповноважених органів з питань пробації у межах реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення розповів присутнім заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко.

Заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Валентина Волобуєва розповіла, що реалізується Програма на Сумщині з 2020 року. На сьогодні налічується більше 20 успішних кейсів по цьому напрямку. Також координаторка поділилися досвідом співпраці із органами прокуратури та суду від моменту початку реалізації програми на Сумщині і наголосила на проблемах при реалізації пілотного проєкту в умовах воєнного стану. Свою розповідь координаторка пілотного проєкту на Сумщині доповнила найбільш яскравими та нетиповими прикладами з практики реалізації Програми.

Дані зустрічі дають можливість обмінятися практиками, досвідом роботи, виявити єдині підходи у роботі та покращити як кількісні, так і якісні показники у роботі. А ще це можливість поспілкуватися з колегами  та однодумцями та відчути себе єдиною та згуртованою командою!