назад

Одещина: проведено цикл заходів стосовно відповідальності за вчинення злочину під примусом

Працівники Подільського місцевого центру з надання БВПД провели цикл правопросвітницьких заходів стосовно відповідальності осіб за вчинення ними небезпечних діянь під впливом фізичного чи психологічного примусу.

Випадки, коли людина під дією фізичного чи психологічного примусу вимушена вчиняти злочини зумовлені повномасштабним вторгнення рф на територію України та порушенням російськими окупаційними військами всіх законів, а також примушуванням мирного населення до дій, що суперечать їх волі.

Завідувач Кодимського бюро правової допомоги Андрій Спатерук завітавши до Подільського районного сектору № 2 філії Центру пробації в Одеській області поінформував її підоблікових, що чинне українське законодавство, а саме стаття 40 Кримінально кодексу України, передбачає можливість звільнення особи від покарання за заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам, якщо такі дії (бездіяльність) були вчинені під впливом фізичного або психічного примусу.

Крім того, юрист надав визначення фізичного та психічного примусу та навів приклади вчинення кримінального правопорушення, за вчинення якого людина звільняється від кримінальної відповідальності.

Застосування фізичного примусу повністю виключає можливість діяти на власний розсуд, тому кримінальна відповідальність людини за заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам повністю виключається. Наприклад, особа внаслідок тортур розголосила відомості, що містять державну таємницю. Оскільки вона вчинила це всупереч власній волі, її не може бути притягнуто до кримінальної відповідальності», – зауважив Андрій Спатерук.

Також, для безробітних Миколаївської районної філії Одеського обласного центру зайнятості фахівчинею Миколаївського бюро правової допомоги Людмилою Капустян було проведено правопросвітницький захід та акцентовано увагу на тому, що в умовах російської військової агресії, громадяни України, які не мали змоги або не встигли евакуюватися та на теперішній час знаходяться на тимчасово окупованих територіях можуть зазнавати примусу щодо вчинення протиправних дій, тому вкрай важливо розуміти зміст статті 40 Кримінального кодексу України.

Примус – це діяння, яке передбачає вимагання від іншої особи вчинити кримінальне правопорушення, це вплив на особу всупереч її волі, це обмеження свободи вибору поведінки шляхом заподіяння тілесних ушкоджень або застосування до неї психологічного насильства.

Розрізняють два види фізичного примусу:

  • такий, що позбавляє особу, до якої застосовується, фізичної можливості вчинити на власний розсуд (наприклад, зв’язування, позбавлення волі, заподіяння тілесних ушкоджень, що призвели до втрати свідомості тощо);
  • спрямований на те, щоб психологічно зламати особу та змусити її вчинити протиправне діяння (наприклад, мордування, катування тощо).

До психічного примусу можна віднести:

  • погрозу вчинення стосовно особи фізичного насильства;
  • застосування або погрозу застосування насильства щодо рідних, близьких, інших осіб;
  • знищення або погрозу знищення майна, що належить особі, її рідним або близьким;
  • погрозу розголошення відомостей, які особа бажає зберегти в таємниці.