назад

18902218 1386706838041567 1796740150 n

Керівник Шумського бюро правової допомоги Віктор Липка провів виїзний прийом громадян у консультаційному пункті Великодедеркальської територіальної громади Шумського району. На особистому прийомі у нього побувало чотири особи. Громадяни зверталися за правовою допомогою у галузі соціального забезпечення, житлового, земельного та спадкового права.

Одного з відвідувачів, зокрема, цікавило питання щодо порядку приватизації земельної ділянки.

Віктор Липка роз’яснив, що відповідно  до статті 116 Земельного кодексу України громадяни набувають право власності на земельну ділянку на підставі рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, або за результатами аукціону. Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян проводиться один раз по кожному виду використання.

ДО УВАГИ!

Стаття 121 Земельного кодексу України передбачає в яких розмірах громадяни мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності:

а) для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство.

б) для ведення особистого селянського господарства – до 2,0 гектара;

в) для ведення садівництва – до 0,12 гектара;

г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – до 0,25 гектара, в селищах – до 0,15 гектара, в містах – до 0,10 гектара;

ґ) для індивідуального дачного будівництва – до 0,10 гектара;

д) для будівництва індивідуальних гаражів – до 0,01 гектара.

Для приватизації земельної ділянки особа має звернутися з письмовою заявою до відповідної районної державної адміністрації або до сільської, селищної чи міської ради за місцезнаходженням земельної ділянки. У заяві зазначаються прізвище, ім’я, по батькові особи, місце проживання, місцезнаходження земельної ділянки та підстави перебування земельної ділянки в користуванні. До заяви необхідно додати копії паспорта громадянина та довідки про присвоєння йому індивідуального ідентифікаційного коду (ст. 118 ЗКУ).

Органи, до яких громадянин подав заяву про приватизацію, приймають рішення про приватизацію у місячний термін. У цьому ж рішенні зазвичай надається дозвіл на виготовлення технічної документації для отримання акта на право приватної власності на землю (далі – акт).

Отримавши дозвіл на виготовлення технічної документації, громадянину необхідно звернутися до землевпорядної організації, яка має відповідну ліцензію на виконання робіт із землеустрою і яка за договором має розробити відповідну технічну документацію із землеустрою. Складання технічної документації із землеустрою передбачає визначення точних меж земельної ділянки, їх геодезичні координати та складення кадастрового плану земельної ділянки. Це необхідно для того, щоб внести відомості про межі земельної ділянки до Державного земельного кадастру.

Після отримання документації із землеустрою необхідно звернутися до державного кадастрового реєстратора для отримання витягу з Державного земельного кадастру із зазначеним у ньому кадастровим номером земельної ділянки.

Відповідно до п. 29 Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 року № 1051, кадастровим номером земельної ділянки є індивідуальна послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього періоду існування.

Після включення даних про земельну ділянку до Державного земельного кадастру та отримання витягу з ДЗК, треба звернутися до місцевого ЦНАПу чи нотаріуса для реєстрації права на земельну ділянку.

Після виконання  реєстраційних дій громадянин зможе отримати витяг з Державного реєстру речових прав про реєстрацію права власності на земельну ділянку.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Ланівецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Звернутися за правовими консультаціями, а також за повною інформацією щодо права на безоплатну вторинну правову допомогу можна до Шумського бюро правової допомоги за адресою: м. Шумськ, вул. Шевченка, 3; тел.: (03558) 2-24-45.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер: 0-800-213-103.