назад

Особливості понаднормової роботи

Gad zahid 11.08.2017

Саме за такою темою 11 серпня 2017 року на базі Гадяцького районного центру зайнятості в рамках Меморандуму про співпрацю відбувся семінар для безробітних, який провів головний спеціаліст Гадяцького бюро правової допомоги Володимир Білоха.

        Фахівець бюро роз’яснив присутнім норми трудового законодавства, що стосуються тривалості робочого часу його види та його особливості які закріплюються в Кодексі законів про працю України.

        Фахівець наголосив, що надурочні роботи можливі лише для працівників, які працюють на умовах нормального (тобто 40-годинного) чи скороченого (ст. 51 КЗпП України) робочого часу. Також надурочною буде вважатися робота, яка виконується понад встановлену відповідно до законодавства скорочену тривалість робочого часу напередодні святкових, неробочих чи вихідних днів (ст. 53 КЗпП України). Тому, що напередодні цих днів робочий час, за винятком скороченого, скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні.

        Цього ж дня на базі Гадяцького районного центру зайнятості працював мобільний консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги до якого за правовою підтримкою зверталися громадяни з питань сімейного та договірного права. Спеціаліст надав роз’яснення стосовно договору дарування та його видів.

        За своїми юридичними ознаками договір дарування є реальним (крім такого його виду як договір дарування з обов’язком передати дарунок у майбутньому), оскільки права та обов’язки виникають у сторін з моменту прийняття дарунка обдаровуваним, двостороннім (коли обов’язки покладаються на обох сторін) і безвідплатним (немає зустрічного задоволення з боку обдаровуваного).

        Під час заходів головний спеціаліст зазначав, що бажаючі отримати безоплатну правову допомогу та скористатися доступом до електронних сервісів Міністерства юстиції України можуть, звернувшись до Гадяцького бюро правової допомоги за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 (другий поверх) тел. 05354-3-25-05, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).