назад

Правопросвітницький семінар щодо батьківських прав відбувся в Шостці

ShM 2017 08 15 seminar pozpavlenna 2Із метою проведення правопросвітницької роботи та поширення інформаційно-правопросвітницьких матеріалів 15 серпня головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Юлія Зацаринна на базі Служби у справах дітей Шосткинської районної державної адміністрації провела семінар на тему «Позбавлення батьківських прав: підстави та порядок розгляду».

У ході семінару Юлія Зацаринна розповіла про підстави позбавлення батьківських прав, хто може бути не позбавлений батьківських прав, порядок позбавлення батьківських прав, наслідки позбавлення батьківських прав для батьків та дитини. Також фахівцем центром було зазначено, що діти-сироти, діти позбавлених батьківських прав батьків мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

«Діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним. Утримання та виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, покладається на державу. Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги законному представнику дитини необхідно подати до місцевого центру з надання БВПД звернення з відповідними документами. Рішення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги або рішення про відмову в її наданні приймається протягом десяти днів з дня надходження звернення», – зазначила Юлія Зацаринна.

ShM 2017 08 15 seminar pozpavlenna 1

«Сьогодні часто трапляються випадки, коли одного з батьків або ж і взагалі обох позбавляють батьківських прав, внаслідок чого дитина може залишитися сиротою. Проте трапляються і такі ситуації, коли один з батьків принижує, б’є дитину, або ж взагалі не бере участь у вихованні. В такому випадку особу потрібно позбавляти батьківських прав. Проте, ця категорія справ надзвичайно складна, оскільки потребує звернення до суду та залучення органу опіки і піклування. У зв’язку з цим самотужки впоратися з такою категорією справ складно, тому звернення до центру безоплатної вторинної правової допомоги є дуже потрібним, коли постає питання захисту прав та інтересів дитини», – акцентувала увагу начальних Служби у справах дітей Шосткинської РДА Тетяна Захарченко.

Після закінчення семінару учасникам заходу були надані інформаційно-правопросвітницькі матеріали «Безоплатна правова допомога в Україні», «Позбавлення батьківських прав: підстави та порядок розляду».

Довідково

Шосткинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: 41100, м. Шостка, вул. Горького, 4 Тел. (05449) 7-30-94, 7-28-05.