назад

Особливості укладення договору дарування нерухомого майна

Мають місце непоодинокі випадки, коли власники нерухомості вирішують замість продажу подарувати її своїм близьким. Однак, не всі наважуються на цей крок, оскільки мають певні побоювання. Тому, дуже важливо знати, що ж являє собою договір дарування та які особливості його укладення.

Про особливості укладення та розірвання договору дарування нерухомості розповіла завідувач Маньківського бюро правової допомоги Уманського місцевого центру з надання БВПД Ірина Миронюк під час лекції для підопічних відділення надання соціальних послуг в умовах денного перебування комунальної установи «Центр надання соціальних послуг Маньківської селищної ради» в селі Дзензелівка.

Юристка зазначила, що за договором дарування можуть бути передані, зокрема, такі нерухомі речі: земельні ділянки, а також об’єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення (житловий будинок, дачний будинок, прибудинкові приміщення, гараж тощо).

Важливо знати, що договір дарування нерухомої речі укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. А право власності та інші речові права на нерухомі речі, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

«Обдаровуваний набуває права власності на подарунок безпосередньо після укладення угоди та її державної реєстрації. Отже, після набуття права власності на нерухоме майно, право власності на предмет договору (скажімо на земельну ділянку чи будинок) слід зареєструвати у Реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяження», – зазначила Ірина Миронюк.

Юристка звернула увагу також і на особливості укладання договору дарування, коли його учасниками є подружжя. Так, згідно зі статею 67 Сімейного кодексу України чоловік, дружина мають право укласти з іншою особою договір дарування щодо своєї частки у праві спільної сумісної власності подружжя лише після її визначення та виділу в натурі або визначення порядку користування майном.

«Якщо за договором дарування один з подружжя передає спільне майно подружжя, то повинна бути нотаріально посвідчена письмова згода другого з подружжя. Оскільки для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і/або державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово і нотаріально засвідчена», – наголосила юристка.

Ірина Миронюк розповіла, що існують випадки звернення до бюро правової допомоги громадян з проханням допомогти розірвати договір дарування  та повернути подароване ними майно, через те, що стосунки з обдаровуваним різко погіршилися чи взагалі зіпсувалися.

Договір дарування нерухомих речей може бути розірвано за вимогою дарувальника, якщо обдаровуваний проявив грубу «невдячність» (умисно вчинив злочин проти життя, здоров’я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей). А у випадку, коли обдаровуваний вчинив умисне вбивство дарувальника, вимагати розірвання договору мають право його спадкоємці.

Дарувальник також має право розірвати договір, якщо обдарований створює загрозу безповоротної втрати дарунка, який має для дарувальника велику немайнову цінність, якщо внаслідок недбалого ставлення обдаровуваного до речі, що становить історичну, наукову, культурну цінність, ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена.

У випадку розірвання договору дарування обдаровуваний зобов’язаний повернути дарунок.

Важливо! До вимог про розірвання договору дарування застосовується позовна давність в один рік. Тобто, при розірванні договору дарування на вимогу дарувальника законодавчо передбачений річний термін, упродовж якого можна звернутися до суду про захист своїх порушених прав.

Довідково. Для того, щоб отримати безоплатну правову допомогу необхідно:

  • зателефонувати у контакт-центр системи БПД за номером: 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні). Номер для дзвінків з-за кордону +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку). Юристи на лінії з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 19:00, у суботу і неділю з 9:00 до 18:00;
  • написати у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot (юристи відповідають у робочі дні);
  • завітати в найближче бюро правової допомоги (адреси бюро можна дізнатися за посиланням: https://bit.ly/bpd_buro).