назад

Про врегулювання конфліктів способом медіації розповіли на Сумщині

Найкращою альтернативою покращення доступу до правосуддя та зменшення навантаження на суди є застосування процедури медіації, яка в Україні набуває все більшої популярності. Тож, враховуючи актуальність із даної тематики фахівцями системи БПД Сумщини проведено ряд заходів щодо інформування населення про медіацію як спосіб врегулювання конфліктів та особливостей її надання.

“На законодавчому рівні передбачено, що юристи безоплатної  правової допомоги надають допомогу в забезпеченні доступу особи до медіації. Особи, які вирішили скористатися послугою медіації, і потребують отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань, що стосуються конфлікту та/або оформлення домовленостей за результатами медіації, можуть отримати безоплатну правничу допомогу, в тому числі допомогу в забезпеченні доступу до медіації”, – акцентує увагу заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва.

Днями очільницею сектору Конотопське бюро правової допомоги Яніною Козіною проведений правопросвітницький захід у відділі Центру надання адміністративних послуг Дубов’язівської селищної ради на тему:  “Медіація як спосіб врегулювання конфліктів”.

У рамках заходу фахівчиня бюро зазначила, що таке медіація. Зокрема, наголосила, що це позасудова, добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт шляхом переговорів.

“Такий спосіб вирішення конфліктів можливий у цивільних, сімейних, спадкових, трудових, земельних, господарських, адміністративних, у справах про адміністративні правопорушення та у кримінальних провадженнях”, – розповіла правозахисниця.

 

Як зазначила очільниця сектору медіація проводиться медіатором з дотриманням вимог Закону, договору про проведення медіації, правил проведення медіації та норм професійної етики самого медіатора, а також тільки за взаємною згодою сторін у спільних, індивідуальних, особистих або онлайн-зустрічах. Яніна Козіна зазначила, яким  чином та коли  може бути проведена медіація, а саме :

  • до моменту звернення до суду;
  • під час досудового розслідування;
  • під час судового, третейського, арбітражного провадження;
  • під час виконання рішення суду, третейського суду чи міжнародного комерційного арбітражу.

Територіальні громади Конотопщини не були єдиними, де проводились правопросвітницькі заходи з тематики медіації. Тематичні зустрічі із різноплановаю аудиторією фахівцями безоплатної правової допомоги були проведені в місті Суми. Начальниця відділу надання безоплатної правової допомоги Юлія Іваненко розповіла про  переваги медіації:

  • економія часу та фінансових ресурсів;
  • можливість впливати на результат;
  • конфіденційність процедури та менший стрес;
  • можливість збереження чи відновлення ділових взаємин;
  • можливість запобігти виникненню конфліктів у майбутньому;
  • у разі успішної медіації – гарантія виконання цього рішення.

“Основною з переваг вирішення спорів через медіацію є те, що сторони конфлікту повністю контролюють процес прийняття рішення із врегулювання спору й остаточне розв’язання конфліктного питання залежить саме від сторін, а не від суду. На відміну від формального судового процесу, під час медіації сторони самі доходять до згоди, без стороннього впливу”, -наголосила юристка. 

 

По закінченню заходів слухачі отримали тематичні буклети системи БПД та мали змогу задати юристам системи БПД Сумщини правові питання.

Нагадуємо, щоб отримати правову консультацію письмово, напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot (юристи відповідають у робочі дні). Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro .Усі сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua