назад

Про компенсацію за пошкодження або знищення нерухомого майна внаслідок війни розповіли безробітним Кобеляччини

Повномасштабна війна росії проти України  залишила багатьох українців без  житла або значно погіршила умови їх проживання, пошкодивши їхні домівки.

Власники житла, що було зруйноване внаслідок збройної агресії російської федерації, можуть отримати компенсацію за зруйноване майно. Днями юристка Кобеляцького бюро правової допомоги Анастасія Волошко провела вебінар для безробітніх внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на обліку по питанню пошуку роботи у Кобеляцькій районній філії Полтавського обласного центру зайнятості за допомогою платформи ZOOM на тему: «Компенсація за пошкодження або знищення нерухомого майна внаслідок війни».

Під час онлайн-спілкування фахівчиня  бюро правової допомоги поінформувала присутніх про те,  що для забезпечення збору, накопичення, обліку, обробки, зберігання та захисту інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно створюється Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації.

«Власник майна має подати заяву про кримінальне правопорушення та/або повідомлення про пошкоджене майно. Інформаційне повідомлення може бути подане до Реєстру пошкодженого та знищеного майна  самостійно особою засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі – Портал Дія); з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) у разі наявності реєстраційного номера облікової картки платника податків; через адміністратора центру надання адміністративних послуг або нотаріуса. Об’єктами Реєстру пошкодженого та знищеного майна є інформація про пошкоджене та знищене нерухоме майно;  осіб, нерухоме майно яких пошкоджено або знищено;  шкоду та збитки, завдані внаслідок пошкодження такого майна.»  – повідомила Анастасія Волошко.

За слова  юристки, власнику майна необхідно подати перелік необхідних документів, а саме:  написати заяву щодо обстеження житла; надати копію паспорта громадянина України; повідомити свій ідентифікаційний код; подати нотаріально завірені документи, які засвідчують ваше право власності на житло.

«Виплата за знищене під час війни житло не призначається, якщо ви подали документи, які містять неправдиві дані; ви подали документи на призначення такої виплати вдруге і вам уже було відшкодовано втрату житла внаслідок війни; ви зареєстрували право власності на житло після того, як воно було знищене у результати воєнних дій.» -додала фахівчиня бюро правової допомоги.

Також, Анастасія Волошко зосередила увагу на роз’ясненні ст. 40 Кримінального кодексу України, що не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.

Разом з тим,  вона акцентувала увагу, що внутрішньо переміщені особи відповідно до п. 21 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає у  захисті;  здійсненні представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;  складенні документів процесуального характеру.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Кобеляцького бюро правової допомоги, контактний телефон: (05343) 3-43-74, та за електронною адресою kobeliatske@legalaid.pl.ua.