назад

Особи без постійного місця проживання мають право на захист

ShM 2017 02 09 Bezrobitni 1Тривожною тенденцією сьогодення є активне зростання чисельності безхатченків, які займаються бродяжництвом. Враховуючи несприятливі погодні умови, спричинені значним пониженням температури повітря для осіб без постійного місця проживання у Шостці працює 16 пунктів обігріву, які створені з метою необхідних умов для забезпечення прав таких осіб, запобіганню їх загибелі та травмуванню у зимовий період.

Вміти знайти контакт з такими людьми, не принижуючи і не відштовхуючи їх, дати їм можливість відчути людське ставлення до себе та запропонувати правову допомогу – саме таке завдання стояло перед працівниками Шосткинського місцевого центру з надання БВПД, які 9 лютого здійснили виїзди до пунктів обігріву Шосткинського міського територіального центру соціального обслуговування населення та центральної районної лікарні.

Так, на базі пункту обігріву територіального центру директор Микола ГУДІМА та начальник відділу представництва Наталія ОЛІЙНИК надали правові консультації громадянам, які опинилися у життєвих складних умовах.

Як з’ясувалося, один громадянин 1970 року народження відбував покарання за статтею 185 Кримінального Кодексу України та влітку 2016 року звільнився з місць позбавлення волі і наразі не має постійного місця проживання. Чоловік повідомив, що раніше він мешкав у двокімнатній квартирі зі своєю сестрою та має свою частку  у цій квартирі. Але ж після звільнення до квартири його не пускають, а неодноразові звертання до поліції не дали ніяких результатів. Наразі його оселею стала «вулиця».

«Співвласники майна у тому числі квартири, що є у спільній сумісній власності володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленості між ними. У разі, якщо один співвласник квартири забороняє проживати у помешканні, то інший має право захищати своє право у суді шляхом подання позивної заяви про усунення перешкод у користуванні житлом» – зауважив Микола ГУДІМА та рекомендував звернутися до місцевого центру.

ShM 2017 02 09 Bezrobitni 3

Другий громадянин 1982 року народження уродженець міста Харків став жертвою шахраїв і також змушений шукати собі притулок та інші засоби до існування. У чоловіка є родичі у Харкові та не зважаючи на невелику відстань, дістатися туди він не може за відсутністю коштів. Спільно з працівником тереторіального центру – завідуючей відділенням соціально-побутової адаптації Людмилою ЛИСЕНКО було вирішене питання щодо встановлення звязку з рідними чоловіка та запропановано матеріальну допомогу.

Працівники Шосткинського місцевого центру закликають не бути байдужими до людей, які опинилися у складній ситуації, адже потім реєнтегруватися у суспільство таким людям дуже важко.

 

Нагадаємо, Шосткинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: 41100, м. Шостка, вул. Горького, 4 Тел. (05449) 7-30-94, 7-28-05.