назад
16.12.22

Отримуємо перемоги на правовому фронті

У той час, коли  наші захисники здобувають перемогу на фронті та повертають  кожен метр нашої рідної землі, юристи системи безоплатної правової  допомоги працюють на правовому фронті та отримують перемоги у вигляді  успішних справ на користь наших клієнтів.

Захищаємо трудові права

До Калуського бюро  правової допомоги звернувся військовослужбовець, який проходив військову службу на сході України. Микола розповів, що 25 лютого він разом з братом Романом були мобілізовані до лав Збройних Сил України. 28 травня під час артилерійського обстрілу з боку збройних сил російської федерації в Донецькій області Роман отримав поранення. Зважаючи на складну ситуацію на фронті, провести повноцінні пошуки брата було неможливим і командування повідомило рідних, що Роман зник безвісти під час бойових дій.

Через це стан здоров’я їхньої матері погіршився. Микола звернувся до юристів системи БПД за консультацією щодо звільнення з військової служби. Фахівці бюро проконсультували військового та допомогли в написанні рапорту, в якому були описані обставини, які дають йому право на звільнення з військової служби.

«Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачено, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час дії воєнного стану. Також військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу)», – резюмували  юристи Калуського бюро правової допомоги.

Рапорт та наведені підстави були розглянуті командуванням і було прийняте рішення про звільнення військового Миколи від проходження військової служби.

Справа була вирішена у досудовому порядку

Коли штамп в паспорті має значення

У вересні цього року пан Андрій звернувся до Балтського бюро правової допомоги з питанням щодо розірвання шлюбу. Чоловік розповів, що брав участь в АТО з 2014 по 2016 року, а з початку повномасштабної війни рф проти України знову пішов захищати країну, вступивши до лав ЗСУ.

Отримав важке поранення та опинився у госпіталі. І тут виявилося, що Марину – жінку, з якою пан Андрій живе майже 20 років, не пускали до реанімації, вона не могла підписувати документи, що стосувалися його лікування, оскільки офіційно вона не була його дружиною.

«Справа у тому, що свого часу я не розірвав мій шлюб. Штамп в паспорті колись не став перепоною нашому коханню з Мариною, до цих пір не заважав нам спокійно жити. Перебуваючи у лікарні я усвідомив, що у випадку моєї смерті моя цивільна дружина зіштовхнеться з великою купою проблем. Тож після одужання я вирішив розірвати шлюб та одружитися із жінкою, яка всі ці роки була мені опорою та підтримкою», – розповів пан Андрій.

Правову допомогу чоловіку надавала юристка Ірина Бондар, яка підготувала позовну заяву про розірвання шлюбу. Позов довелося подавати за останнім відомим місцем проживання відповідачки. Суд задовольнив позов про розірвання шлюбу.

З рішенням суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/107040354

Пенсійні справи

До Черкаського бюро правової допомоги звернувся пан Микола, який є ветераном війни. Під час виконання своїх військових обов’язків чоловік отримав травму, внаслідок якої було встановлено інвалідність. Пану Миколі була призначена пенсія по інвалідності.

У 2018 році, у зв’язку зі збільшенням розміру грошового забезпечення йому перерахували пенсію. Проте, формою довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку пенсії були передбачені тільки такі види грошового забезпечення: розмір посадового окладу, окладу за військовим (спеціальним званням) та відсоткова надбавка за вислугу років. При цьому додаткові види грошового забезпечення (надбавки за особливості проходження військової служби, надбавки за службу в умовах режимних обмежень, надбавки за кваліфікацію та премії) враховані не були. Тож, пан Микола отримує пенсію по інвалідності з суми грошового забезпечення без урахування додаткових видів грошового забезпечення, що значно зменшує розмір виплати.

Черкаським територіальним центром комплектування та соціальної підтримки у 2022 році було виготовлено та видано пану Миколі оновлену довідку про розмір грошового забезпечення з включенням додаткових видів грошового забезпечення. З цією довідкою чоловік звернувся до Пенсійного фонду з проханням провести перерахунок пенсії. Однак отримав відмову.

Інтереси клієнта захищала адвокатка Юлія Свистун, яка співпрацює з системою БПД.

Ознайомившись з матеріалами справи та узгодивши правову позицію з клієнтом, адвокатка підготувала адміністративний позов про визнання протиправною відмову у перерахунку пенсії, скасування рішення та зобов’язання вчинити певні дії.

Суд виніс рішення про задоволення позовних вимог.

Відтак пану Миколі буде здійснено перерахунок пенсії по інвалідності на підставі винесеного судом рішення, що призведе до значного підвищення її розміру та покращення рівня життя ветерана війни.

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень  http://surl.li/ebjhi

Майнові питання та їх захист

Пан Сергій розповів юристам Великомихайлівського бюро правової допомоги, що він звільнився з військової служби за сімейними обставинами восени 2021 року. Чоловік знав, що військовослужбовці, які звільняються в запас, за їх бажанням отримують речове майно, яке не було отримане під час проходження служби, або грошову компенсацію за нього.

Пан Сергій подав рапорт на ім‘я командира військової частини. Але попри те, що його рапорт був прийнятий і належним чином зареєстрований, і в наказі про його звільнення в запас був пункт про виплату йому компенсації за неотримане речове майно, військова частина досі з ним не розрахувалася.

Після того, як керівництво військової частини ніяк не відреагувало на письмову заяву колишнього військовослужбовця, стало очевидним, що єдиним способом захисту порушених прав є звернення до суду.

«Спочатку судове провадження по цій справі одразу ж після відкриття було зупинене до моменту припинення чи скасування воєнного стану в Україні. Однак в серпні 2022 року ми подали клопотання про поновлення провадження у справі, оскільки в нашій місцевості не ведуться активні бойові дії і відсутні об’єктивні причини, які б перешкоджали судовому розгляду. Суд погодився з цим і задовольнив наше прохання. І буквально через тиждень після того, як судовий розгляд було поновлено, пан Сергій отримав на свій рахунок всі належні йому кошти», – розповідає керівниця бюро правової допомоги Ольга Вуколова.

Тобто військова частина добровільно виконала всі зобов’язання перед своїм колишнім військовослужбовцем, не чекаючи, поки суд своїм рішенням зобов’яже її це зробити. Пан Сергій отримав грошову компенсацію за неотримане речове майно в розмірі більше 13 тисяч грн.

З рішенням суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/106235158

Як отримати безоплатну правову допомогу?

Отримати усну консультацію можна у контакт-центрі системи БПД за номером: 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні, юристи на лінії пн-пт з 8:00 до 19:00, сб-нд з 9:00 до 18:00).

Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro

Усі сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua