назад

Переймаємо досвід колег

2Правова освіта дітей – одне з першочергових завдань держави. Саме тому фахівців системи БПД приділяють цьому питанню особливу увагу і в рамках загальнонаціонального проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та згідно з Національною стратегією у сфері з прав людини, постановою Кабінету Міністрів України від 29.05.1995 року та Указом Президента України від 18.10.2001 року, системно працюють в цьому напрямку.

Мова йде про начальника Верхньорогачицького бюро правової допомоги Людмилу Яценко. Викладений нею матеріал – в цікавій та доступній формі – не тільки легко засвоюється, гарно запам´ятовується, але й підвищує правову освіченість підлітків і дітей молодшого віку, бо для досягнення мети вона використовує різні форми, методи і завдання – пізнавальні, розвивальні, виховні, враховуючи вікові особливості аудиторії.

Так, для учнів 1-4 класів Чистопільської загальноосвітньої школи вона провела незвичний урок. В ігровій формі на прикладі яскравих малюнків за сюжетами відомих дитячих казок «Колобок» та «Червона шапочка» Людмила Федорівна обговорила з дітьми такі питання, як право на життя та як його треба цінувати. 

1

Для дітей захід виявися дуже цікавим та особливим: жваво переказуючи пригоди Колобка, з’ясували, що він маленький хвалько, який думав, що зможе обдурити всіх звірів і злегковажив таким цінним дарунком, як життя, коли його обдурила і з’їла Лисичка-сестричка.

Казка «Червона шапочка» навчає, що казковий ліс – це сучасна дорога із жвавим рухом, яку треба переходити у відведених місцях, а вовк – це поганий дорослий, тому можна довіряти тільки тим дорослим, яких добре знаєш.

«Таким чином, – аналізує урок Людмила Федорівна, – дійшли висновку, що права людини невід’ємні. Права людини взаємозалежні, але не взаємозамінні. Це означає, що права людини пов’язані між собою. Часто здійснення одного права залежить від існування багатьох інших прав, і немає жодного права, яке було б важливішим за інші. Натомість, жодне право не може замінити собою інше».

Подібний урок, але вже за сюжетами казок «Кривенька качечка», «Бридке каченя» та «Попелюшка», Людмила Яценко провела 21 березня для учнів 4 класу Первомаївської загальноосвітньої школи.

2

Граючи, учні ділилися думками, що таке гідність, рівність та право на них, а також говорили про право на особисте життя. 

Діти жваво переказували пригоди бридкого каченя, який потім став прекрасним лебедем, та з’ясували, що ми всі – люди, хоча й усі різні, але в усіх рівні права, і кожен має право на повагу до себе.

Казка «Кривенька качечка» навчає, що ніхто не має права втручатися в особисте життя людини, навіть із хороших намірів. «Тож, – робить висновок фахівець, – дійшли висновку, що треба знати і поважати права один одного, бо всі люди від народження, незалежно від віку, статті, раси, віросповідання рівні у своїх правах. Саме тому природні права людини є невід’ємними, непорушними і невідчужуваними».

Ось таке незвичне для дітей навчання провела наша колега, яка впевнена, що з формуванням у дітей уявлень про добро і зло, права й обов’язки, честь тісно пов’язані відповідні моральні почуття.

«Діти і підлітки, – каже Людмила Федорівна, – володіють тим же об’ємом прав і свобод, що й дорослі. Але вони практично не знають, як ними користуватися. Тому підлітки настільки уразливі в правовому відношенні». Саме тому вона ініціювала для учнів старших класів Первомаївської загальноосвітньої школи показ мультфільмів «Ти і поліція». Мультфільм покликаний підвищити правову обізнаність молоді.

Довідка. Анімаційні фільми «Ти і поліція» підготовлені студією Real Stories Production спільно з Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів за фінансової підтримки Програми «Матра» Посольства Королівства Нідерландів в України. Мультсеріал висвітлює найбільш розповсюджені ситуації, з якими може стикнутися підліток у своєму спілкуванні з поліцією. Фільм нараховує шість типових сюжетів: «Відчиніть! Поліція!», «Пред’яви паспорт! Виверни кишені!», «Терміново прийди до слідчого!», «Тебе затримано за адміністративне правопорушення!», «Поліцейська жорстокість».

3Учні із зацікавленням спостерігали за головними героями, запам’ятовували поради Оленки та щиро сміялися з кота Паштета.

За словами Людмили Федорівни, мультфільми містять правові рекомендації щодо взаємодії підлітків з правоохоронцями в найбільш типових ситуаціях.

«Мультфільми – це цікава форма подачі матеріалу. Вони дають можливість для подальшого обговорення ситуацій, обміну досвідом між підлітками і вчителями та дорослими», – зазначила начальник Верхньорогачицького бюро Людмила Яценко.

Серія мультиплікаційних фільмів «Ти і поліція» доступна для перегляду та скачування на офіційному Youtube-каналі Уповноваженого з прав людини.

Крім того, Регіональний центр з надання БВПД у Херсонській області рекомендує місцевим центрам та бюро правової допомоги використовувати в роботі ресурс HUMRA, зокрема анімаційний серіал про права людини, створений у співпраці з експертами з прав людини.

Довідка. Культурно-просвітницький проект «HUMRA» проводиться в рамках програми «Investing in People» за підтримки Європейського союзу.