назад

Підготуйтеся до позачергових виборів до Верховної Ради України завчасно. Перевірте себе у списках виборців

Позачергові вибори до Верховної Ради України відбудуться 21 липня 2019 року. Проте, щоб скористатися своїм виборчим правом, можна звернутися для уточнення своїх персональних даних до відділу ведення Державного реєстру виборців.

Як це зробити читайте у чергових консультаціях фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Закон України «Про вибори народних депутатів України» визначає, що право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями. Підставою реалізації виборцем свого права голосу на виборах є його включення до списку виборців на виборчій дільниці.

Перевірити інформацію про наявність свого прізвища у списках виборців можна завітавши особисто до виборчої комісії за місцем реєстрації, відвідавши відділ державного реєстру виборців або завдяки онлайн – ресурс «Особистий кабінет виборця».

Ознайомитися із попереднім списком виборців та перевірити правильність внесених до нього відомостей також можна у приміщенні дільничної виборчої комісії за місцем реєстрації.

Якщо ви раптом не знайшли себе у списку, то не пізніше, як за п’ять днів до дня голосування, слід подати заяву про включення (або виключення) до списку виборців або про уточнення даних у ньому. Заява, подана після зазначеного терміну, не розглядається. У день голосування зміни до списку виборців вносяться виключно на підставі рішення суду.

З метою перевірки включення чи не включення себе у списках виборців необхідно зайти на сайт Державного реєстру виборців, де знаходиться онлайн – ресурс «Особистий кабінет виборця», де в розділі «Перевірка включення» Ви зможете перевірити інформацію про своє включення до Державного реєстру виборців при цьому слід зазначити прізвище, ім’я по батькові, дату народження та електронну пошту, куди вам прийде код підтвердження та ввівши який ви отримаєте відповідну інформацію про своє включення із зазначення місця розташування виборчої дільниці; в розділі «Пошук дільниці» Ви можете здійснити пошук виборчої дільниці за адресою або на мапі, а в розділі «Мої вибори» Ви побачите усі виборчі кампанії, у яких можете взяти участь.

У спеціальному розділі реєстру виборців кожен може знайти власну виборчу дільницю і уточнити, чи включений до списку виборців.

В розділі «Пошук дільниці» можна вказати точну адресу проживання і отримати повні дані про виборчу дільницю, у якій ви будете голосувати, а також точну адресу вашого відділу ведення реєстру виборців.

На цій же сторінці у розділі «Перевірка включення» можна швидко подивитись, чи є ваше ім’я у списку виборців. Для цього треба буде вказати своє ім’я та місце проживання.

Виборець може бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці. Перевірити інформацію про те, чи включений виборець до списку та на якій дільниці він зареєстрований, можна на сайті Державного реєстру виборців.

З 10 липня включно кожен виборець (у тому числі ув’язнений) має право ознайомитися в приміщенні дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці та спеціальної виборчої дільниці, утвореної в установі виконання покарань, з попереднім списком виборців та перевірити правильність внесених до нього відомостей. На спеціальній дільницях у лікарнях ознайомлення починається з 14 липня.

До 10 липня включно дільниця виборча комісія надсилає або доставляє в інший спосіб кожному виборцю іменне запрошення, яким повідомляє про включення його до попереднього списку виборців відповідної виборчої дільниці, адресу ДВК, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування. Виборцям, стосовно яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно, одночасно повідомляється, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування.

Якщо виборець не отримав запрошення на вибори, або якщо після ознайомлення з цим запрошенням чи попереднім списком виборців він помітив якісь неточності щодо себе або інших осіб, або не виявив себе/інших осіб у списку виборців виборець має право звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців або ДВК з відповідною заявою до 15 липня включно.

Якщо виборець виявив неточності у списку виборців, але пропустив строки подання (до 15 липня) відповідної заяви до ДВК або органу ведення Державного реєстру виборців, то він може це виправити звернувшись із позовом про уточнення списку виборців до місцевого суду до 18 липня включно. При цьому судовий збір не сплачується. Таке рішення суду про внесення змін до списку виборців виборець має подати відповідній ДВК з 16 липня до 21 липня 2019 року включно.

У день голосування будь-які зміни у список виборців вносяться виключно на підставі рішення суду, також ДВК має право лише виправляти неточності та технічні описки в уточненому списку виборців – неправильне написання прізвища, імені, по батькові, дати народження, номера будинку чи квартири, якщо, незважаючи на такі технічні описки, є зрозумілим, що до списку виборців включено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для голосування.

Тому для того, щоб реалізувати своє виборче завчасно перевірте себе у Державному реєстрі виборців (до 15 липня) або у списках виборців до 15 липня, щоб реалізувати своє право голосу. Для перевірки потрібен паспорт.

Якщо ж у Вас виникають проблемні питання, у тому числі й стосовно порушення Ваших виборчих прав, звертайтесь до фахівців найближчих місцевих центрів та бюро правової допомоги на Полтавщині, або зателефонуйте за єдиним номером контакт-центру безоплатної правової допомоги 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.

Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17, тел. (05361) 77-479.