назад

Підліток і Закон: правовий урок для вихованців футбольного центру «Барса»

Дуже часто через незнання законів, юнацький максималізм чи елементарне знайомство із сумнівною компанією підлітки можуть потрапити у складну життєву ситуацію. Крадіжки, розбої, шахрайство – це ті види правопорушень, які найчастіше можуть вчиняти неповнолітні. Тому для того, щоб поінформувати підлітків про відповідальність за свої вчинки, а також розповісти про їхні права та обовязки працівники Регіонального центру провели правовий урок для вихованців футбольного центру «Барса».

Юрист Регіонального центру Володимир Жалковський розповів учням, які існують види відповідальності неповнолітніх: кримінальна, адміністративна, цивільна. На прикладах із життя роз’яснив, у яких випадках настає кожна з них. Також зі школярами обговорили, що таке адміністративне правопорушення, злочин, суб’єкт злочину й види покарань. Більш детально зупинилися на питанні крадіжки.

«За таємне викрадення чужого майна (крадіжку) передбачено штраф від 850 до 1700 грн., громадські роботи від 80 до 240 год., виправні роботи до 2-х років, арешт до 6-ти місяців, позбавлення волі до 3-х років. Крадіжка, вчинена повторно або за попередньою змовою групою осіб передбачає арешт від 3-х до 6-ти місяців, обмеження волі до 5-ти років, позбавлення волі до 5-ти років», – наголосив юрист.

Окрім цього, Володимир Жалковський розповів, яка відповідальність передбачена за грабіж, розбої, шахрайство і як правильно використовувати знахідку (загублену кимось річ).

Фахівчиня Регіонального центру Олена Омельченко запропонувала учням практичні вправи для закріплення отриманої інформації. Діти по черзі отримували картки, у яких були питання, що стосувалися тематики правового уроку. Школярі мали визначити правильну відповіді, а також обговорити питання разом з однокласниками.

Наприкінці зустрічі підліткам запропонували переглянути тематичний відеоролик, який інформує дітей, як поводитися під час затримання працівниками поліції, про право на безоплатну правову допомогу й надає іншу важливу інформацію.