назад

Підсумки першого місяця роботи бюро правової допомоги Золотоніського місцевого центру

З 1-го вересня 2016-го року три бюро правової допомоги Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розпочали свою роботу. Канівське, Драбівське та Чорнобаївське бюро правової допомоги є мережею точок активного поширення правової інформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальних громад та соціально вразливих суспільних груп.

Вже з перших днів своєї роботи бюро правової допомоги зайняли ключове місце в системі надання правової допомоги на території Драбівського, Чорнобаївського та Канівського районів, оскільки раніше жителі відділених районів, через недосконалість транспортного сполучення, мали певні складності щодо вільного доступу до системи БПД.

Підсумовуючи роботу бюро за вересень 2016 року, відзначимо, що за звітній період до відділів Чорнобаївське, Драбівське та Канівське бюро звернулося 206 осіб для отримання правової допомоги. З них: звернулося жінок – 93 особи, чоловіків — 113 осіб. Аналізуючи вікову категорію встановлено, що переважна більшість громадян, які звернулися це особи віком від 35 до 60 років (115), 62 осіби віком від 18 до 35 років та 29 осіб яким понад 60 років.

Найбільше звернень до бюро правової допомоги було з таких питань: сімейного права — 42, земельного права — 36, спадкового права — 35, соціального забезпечення — 28 та трудового права — 21.

Також за цей період бюро прийнято від громадян 6 письмових звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги, за результатами яких видано доручення адвокатам.
Слід зазначити, що одним із завдань бюро правової допомоги є правопросвітництво у територіальних громадах. За підсумками першого місяця роботи відділами Чорнобаївське, Драбівське та Канівське бюро правової допомоги проведено 29 правопросвітницьких заходів, у формі зустрічей, семінарів, “круглих столів”, виличних інформувань щодо популяризації системи БПД, роботи бюро та реалізації пілотний проектів в частині прийому та видачі документів щодо державної реєстрації громадських формувань.

З метою підвищення правової обізнаності територіальної громади регіону, бюро правової допомоги розроблено та поширено 4 методичні рекомендації на теми: “Підстави встановлення групи інвалідності”, “Види заповітів”, “Соціальні відпустки” та “Забезпеченням учасників АТО технічними та іншими засобами реабілітації і організація санаротно-курортного лікування для учасників АТО”.

Підводячи підсумки роботи відділів Чорнобаївського, Драбівського та Канівського бюро правової допомоги слід зазначити їх позитивну роль у системі надання безоплатної вторинної правової допомоги. Будь-яка особа, що звернеться до бюро за юридичною консультацією, незалежно від громадянства чи статків, отримає її, як і матиме доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції. При належності до відповідної категорії осіб, отримає можливість доступу до адвокатських послуг, які оплачує держава.