назад

Відповідно до Указу Президента України від 08.12.2008 № 1149 «Про Всеукраїнський тиждень права», розпорядження Кабінету міністрів України від 26.08.2015 № 871-р «Про затвердження плану заходів з проведення у 2015 році Всеукраїнського тижня права», наказу Міністерства юстиції України від 28.09.2015 № 274/7 «Про затвердження плану заходів Міністерства юстиції України з проведення у 2015 році Всеукраїнського тижня права», листа Координаційного центру з надання правової допомоги від 03.11.2015 № 25-2254, наказу Головного територіального управління юстиції у Черкаській області від 11.11.2015 № 450/03 «Про затвердження плану заходів Головного територіального районних, міських, міськрайонних управлінь юстиції області з проведення у 2015 році Всеукраїнського тижня права», на виконання наказу Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області 04.12.2015 № 29/0 від «Про затвердження плану заходів Регіонального центру з надання БВПД з проведення у 2015 році Всеукраїнського тижня права» Регіональним та місцевими центрами області проведені наступні заходи.

25.11.2015 року Черкаським МЦ спільно з ГО «Волонтер Черкащини» в рамках підготовки до Тижня права проведено семінар для адвокатів системи БВПД на тему «Права учасників АТО, членів їх сімей та внутрішньо переміщених осіб, їх пільги та соціальні гарантії».

Запрошені гості – Тарас Щербатюк ( ГО “Волонтер Черкащини”) , психолог Людмила Гаврилюк, юрист КЗ “Черкаська обласна медико-соціальна експертиза ЧОР” АнатолійПопов.

В рамках семінару були обговорені питання:

– види пільг та соціальних гарантій, їх розмір;

– органи, що реалізують право на пільги учасників АТО;

– документи, що підтверджують статус особи та порядок їх отримання;

– порядок оскарження органів державної влади та місцевого самоврядування в разі порушення прав на пільги та соціальні гарантії учасників АТО, членів їх сімей та ВПО.

02.12.2015 Регіональним центром в області та Черкаським місцевим центрами в Черкаському музичному училищі ім. С.С. Гулака-Артемовського була проведена лекція на тему «Попередження кримінальних правопорушень».

Метою проведення заходу було підвищення рівня правової освіти учнів, попередження вчинення ними кримінальних та адміністративних правопорушень, роз’яснення права на безоплатну правову допомогу, підстав та механізму її отримання.

Начальник відділу забезпечення якості надання правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Черкаській області, адвокат Бакатуро Р. М. роз’яснив слухачам їх право на безоплатну правову допомогу при адміністративному арешті, адміністративному затриманні, затриманні за підозрою у вчиненні злочину та у кримінальному провадженні, а також способи та механізми його реалізації.

Начальник відділу взаємодії із суб’єктами надання первинної правової допомоги Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Соловей Наталія Володимирівна розповідала про безоплатну правову допомогу по цивільних та адміністративних справах, а також потерпілим від злочину та свідкам. Роз’яснено підстави та механізм надання такої допомоги.

Адвокат системи безоплатної правової допомоги Гриценко Людмила Олександрівна зосередила свій виступ на особливостях кримінальної відповідальності неповнолітніх.

Про причини та умови вчинення правопорушень неповнолітніми, роботу з дітьми, які постраждали внаслідок правопорушень, а також допомогу, на яку можуть розраховувати діти говорила Добровольська Анжеліка Анатоліївна – завідувач сектором профілактичної роботи Служби у справах дітей Черкаської міської ради.

Про роботу відділку Черкаського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області з профілактики правопорушень серед неповнолітніх та боротьби з ними доповіла майор поліції Шклярук Віта Романівна.

 

 

 

Тиждень права. Хронологія подій.

07.12.2015 року:

·         Озвучено в ефірі Редакції радіомовлення м. Умані та Уманського району на замовлення Уманського МЦ оголошення на тему: “Право на безоплатну правову допомогу”

·         Направлення до друку в газеті «Ріо Умань» статті «Поняття безоплатної вторинної правової допомоги» на замовлення Уманського МЦ. 

·      Спеціалістом Смілянського МЦ з надання БВПД – Семеновським В.О. для учнів старших класів Уманської гімназії ім. В.Т. Сенатора проведено лекцію на тему прав людини та громадянина, проблематики їх дотримання та з питань функціонування системи безоплатної правової допомоги, прав на отримання та порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

 

·      Директор Черкаського МЦ – Скіць С.М. та адвокати системи БВПД – Гриценко Л.О. та Шарая Л.О. взяли участь у круглому столі, що проводився Черкаським національним університетом ім. Б. Хмельницького. Тема заходу: «Актуальні проблеми безоплатної правової допомоги в Україні: законодавство, практика, досвід».

 

 

 

 

 

08 грудня 2015 року:

·      Інтегратор Черкаського МЦ та адвокат ситеми БВПД – Черватюк Ю.В провели зустріч зі студентами Черкаської вечірньої (змінної) школи на тему «Обсяг юридичної відповідальності неповнолітніх осіб».

 

·      Директором Золотоніського МЦ спільно з головним спеціалістом Золотоніського міськрайонного управління юстиції – Жалобною Т.М. проведено інформаційний, освітньо-виховний захід з учнями та педагогічним колективом ДНЗ «Золотоніський професійний ліцей» на тему: «Права людини, право на безоплатну правову допомогу». Жалобна Т.М. розповіла присутнім про права людини та їх обов’язки. Директор місцевого центру –  Брус С.М., повідомив про діяльність місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та порядок звернення до центру.

 

·      Директор Смілянського МЦ Савчук Є.В. та  головний спеціаліст Семеновський В.О. провели лекцію для учнів старших класів Смілянської ЗОШ № 3 на тему прав людини та громадянина, проблематики їх дотримання та з питань функціонування системи безоплатної правової допомоги, право на отримання та порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги.

  

·      Начальником відділу взаємодії з суб’єктами надання БППД Уманського МЦ Мальковою Я.Б. спільно з головним спеціалістом Уманського міськрайонного управління юстиції Андрусишин О.І. було проведено бесіду з трудовим колективом та студентами Уманського державного педагогічного університету ім. П.Тичини на теми: «Актуальні питання антикорупційного законодавства» та «Надання безоплатної вторинної правової допомоги».

·      У приміщенні Золотоніського МРП КВІ УДПтСУ в Черкаській області відбулась лекція для осіб, які відбувають покарання, не пов’язане з обмеженням або позбавленням волі на тему: «Права людини, право на безоплатну правову допомогу у кримінальному провадженні та механізм її надання».

Працівники Золотоніського місцевого центру з надання БВПД ознайомили присутніх із системою безоплатної вторинної правової допомоги та можливістю рівного доступу громадян до безоплатної правової допомоги. Зі співробітниками відділу кримінально-виконавчої інспекції було обговорено ряд питань, у тому числі про види правових послуг, які громадяни можуть отримати звернувшись до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та ефективності захисту громадян адвокатами системи безоплатної вторинної правової допомоги.

  

·                    Працівниками Уманського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме: начальником відділу взаємодії з суб’єктами надання БППД Уманського МЦ Мальковою Я.Б., головним спеціалістом відділу інформаційної та матеріальної інфраструктури Уманського МЦ з надання БВПД Сідлецькою Н.А., спільно з головним спеціалістом Уманського міськрайонного управління юстиції Андрусишин О.І., проведено відкритий урок в рамках проведення у 2015 Всеукраїнського тижня права із студентами І курсу на тему: “Надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії щодо надання безоплатної правової допомоги”, “Права людини, згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод”.

·      Спеціалісти Золотоніського місцевого центру з надання БВПД провели семінар, присвячений проблематиці прав людини, захисту прав учасників АТО, членів їх сімей та внутрішньо переміщених осіб, з військовослужбовцями в/ч А1402, яка розташована в місті Золотоноша Черкаської області. В ході зустрічі присутнім було надано роз’яснення  про права, пільги та соціальні гарантії внутрішньо переміщених осіб та  учасників АТО, членів їх сімей. Окремо відзначено питання про порядок звернень осіб, які бажають звернутися до Європейського суду з прав людини.

 

·      ПрацівникамиЧеркаського МЦ проведена тематична зустріч з учасниками АТО, на якій обговорювалися проблеми реабілітації, працевлаштування та захисту прав учасників бойових дій.

 

·      Директором Золотоніського МЦ спільно з спеціалістом Чорнобаївського районного управління юстиції проведено інформаційний освітньо-виховний захід з учнями та педагогічним колективом Франківського та Христителівського навчально-виховного комплексу Чорнобаївського району Черкаської області на тему: “Права людини в Загальній декларації прав людини, право на безоплатну правову допомогу”. Під час заходу виступали спеціаліст Чорнобаївського районного управління юстиції та спеціаліст місцевого центру з надання БВПД. Вони повідомили присутнім про права людини та про право на безоплатну вторинну правову допомогу і порядок її отримання. Присутніх зацікавила інформація про безоплатну вторинну правову допомогу, а тому після доповідей від присутніх надходили запитання на які були надані вичерпні відповіді.

09.12.2015 року:

 Спеціалісти Смілянського МЦ – Семеновський В.О., Стригун Л.М., Мамонова Н.М. спільно з спеціалістом Смілянського міськрайонного управління юстиції Лісановим В.М. провели лекцію для студентів Смілянського коледжу харчових технологій на тему прав людини та громадянина, проблематики їх дотримання та з питань функціонування системи безоплатної правової допомоги, право на отримання та порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

·      Спеціалісти Смілянського МЦ – Семеновський В.О., Стригун Л.М., Мамонова Н.М. спільно з спеціалістом Смілянського міськрайонного управління юстиції Лісановим В.М. провели круглий стіл з трудовим колективом Смілянського коледжу харчових технологій на тему прийняття та імплементації Загальної декларації прав людини і громадянина; механізм функціонування системи безоплатної правової допомоги, право на отримання та порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

·      Інтегратором Черкаського МЦ та адвокатом Гриценко Л.О. проведено зустріч з учнями 6-8 класів спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 18 на тему: «Конвенція ООН про права дитини».

  

 

·      Начальником відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Уманського МЦ – Квасюком В.В. спільно з головним спеціалістом Уманського міськрайонного управління юстиції Андрусишин О.І. проведено з учнями Уманського професійного аграрного ліцею годину спілкування присвячену проблематиці прав людини, розвитку правової демократичної держави.

·      Начальником відділу взаємодії з суб’єктами надання БППД Уманського МЦ  Мальковою Я.Б. та начальником відділу організації надання БВПД Уманського МЦ та роботи з адвокатами Квасюком В.В., проведено круглий стіл із працівниками Громадської організації інвалідів України «Союз Чорнобиль України» на тему: «Порядок подання звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги».

·      Працівниками Уманського місцевого центру з надання БВПД  проведено вуличне інформування населення про права громадян на безоплатну вторинну правову допомогу.

  

·      Працівниками Золотоніського МЦ проведено урок з учнями та тематичну зустріч з педагогічним колективом Драбово-Барятинської ЗОШ І-ІІІ ступенів Драбівського району Черкаської області, на тему: «Права людини в Загальній декларації прав людини, право на безоплатну правову допомогу». Під час заходу спеціалісти місцевого центру та співробітники Драбівського районного управління юстиції  розповіли про права людини та про право на безоплатну вторинну правову допомогу, порядок її отримання. По завершенню виступу в режимі «запитання — відповідь» були надані розяснення та консультації.

·      Золотоніським МЦ з педагогічним колективом Великохутірської ЗОШ І-ІІІ ступенів Драбівського району Черкаської області,  проведено інформаційний  захід на тему “Права людини в Загальній декларації прав людини, право на безоплатну правову допомогу” Інформування по даній темі проводили спеціалісти Золотоніського місцевого центру та Драбівського районного управління юстиції. Після доповідей від присутніх надходили запитання різного характеру, в основному запитання які стосувалися безоплатної вторинної правової допомоги, а саме порядок її отримання. Спеціалістами місцевого центру  надано відповіді на всі запитання.

10 грудня 2015 року:

·      Головним спеціалістом відділу якості Регіонального центру з надання БВПД      Співак Н.В. та адвокатом Суботіним Г.Г. проведено урок для учнів Черкаської ЗОШ № 12 на тему прав людини. Окремо була висвітлена тема права на безоплатну правову допомогу, способів та механізмів її отримання. Також було обговорено аспекти відповідальності неповнолітніх.

      Спеціалісти Смілянського МЦ – Стригун Л.М., Мамонова Н.М. спільно з спеціалістом Смілянського міськрайонного управління юстиції Лісановим В.М. провели в Смілянській центральній міській бібліотеці для дорослих ім. О. Журливої правовий диспут на тему: «Порядок звернення та виконання рішень Європейського суду з прав людини».

·      Начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання БППД Уманського МЦ – Малькова Я.Б., начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Уманського МЦ – Квасюк В.В. разом з головним спеціалістом Уманського міськрайонного управління юстиції – Андрусишин О.І., взяли участь у проведені правороз’яснювальної роботи із працівниками установи та засудженими Уманської виправної колонії управління Державної пенітенціарної служби України в Черкаській області  (ВК №129) на теми: «Надання безоплатної правової допомоги, державні гарантії щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги», «Права людини, згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод».

 

·     Працівниками Золотоніського МЦ проведено зустріч з працівниками Канівського МРВ КВІ  УДПтСУ в Черкаській області, в ході якої проведено інформування на тему: «Права людини, право на безоплатну правову допомогу та механізм її надання». Поінформовано присутніх про функціонування системи БВПД та створення рівних можливостей доступу осіб до правосуддя. 

·      В приміщені Уманського МЦ працівниками центру та адвокатом, що надає безоплатну вторинну правову допомогу по м. Умані – Кулібабою А.Б., спільно з головним спеціалістом Уманського міськрайонного управління юстиції – Андрусишин О.І., заступником начальника Уманського міськрайонного відділу кримінально — виконавчої інспекції Управління державної пенітенціарної служби України в Черкаській області – Мельник Т.Ф., інспекторами Уманського МРВКВІ УДПтСУ – Мельник О.Л., Корж О.А. та Демченко О.О. проведено правороз’яснювальну роботу з особами засудженими із звільненням від відбування покарання з випробувальним терміном. Зокрема було піднято теми: «Суб’єкти права на безоплатну вторинну правову допомогу», «Порядок розгляду звернень про безоплатну вторинну правову допомогу», «Права людини, згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод».

 

·      Запис телепрограми “Влада і громада” на Черкаському обласному телеканалі “Рось” за участю начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Ломіногіної Т.В., начальника відділу забезпечення якості надання правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Бакатуро Р.М., спеціаліста Золотоніського місцевого центру Костогриз Т.В. та адвоката системи БВПД Суботіна Г.Г. В програмі висвітлена тема: “Надання безоплатної вторинної правової допомоги”.

            11.12.2015 року

·      Начальником відділу забезпечення якості надання правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру з надання БВПД у Черкасьій області Бакатуро Р.М. та головним спеціалістом відділу Співак Н.В. проведено урок для учнів 3-го та 4-го курсу (10 та 11 класів) Черкаського гуманітарно-правового ліцею на тему: « Права людини у системі БВПД». Роз’яснено структуру органів, що надають БВПД, категорії осіб, які мають на неї право та механізм її надання. Окремо було обговорено кримінальну відповідальність неповнолітніх.

 

·      Інтегратором Черкаського МЦ Соловей Н.В. та адвокатом, що надає БВПД Глембоцькою І.В. проведено зустріч з учнями та їхніми батьками в спеціалізованій школі-інтернаті № 16 для дітей з недостатнім розумовим розвитком на тему: «Права та соціальні гарантії дітей-інвалідів».

           

·       За ініціативою Золотоніського місцевого центру, на Золотоніському районному радіомовленні озвучено інформацію: «Права  учасників АТО, членів їх сімей та внутрішньо переміщених осіб», з метою підвищення правової обізнаності населення Золотоніського району  Черкаської області.

·       Начальник відділу забезпечення якості надання правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру з надання БВПД у Черкаській області Бакатуро Р.М., головний спеціаліст відділу Співак Н.В., головний спеціаліст відділу фінансів, контрактно-договірної роботи та бухгалтерського обліку Дяченко Г.С. та адвокат Сівов Ю.Ю. відвідали Черкаську виправну колонію управління ДПтС України у Черкаській області № 62.

·        

            В ході візиту відбулася тематична зустріч з працівниками установи та особами, що відбувають покарання. Було висвітлено питання права на безоплатну правову допомогу та механізми її надання.