назад

Підвели підсумки плідної співпраці

OkM 2016 12 MAN 123 грудня у Охтирському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (Охтирського МЦ з надання БВПД) відбувся брифінг на тему: «Рівень обізнаності громадян про Охтирський МЦ з надання БВПД  за 2016 рік». Співпраця у соціально-освітньому проекті Охтирського МЦПО – МАН з Охтирським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги триває вже понад рік.

Мета заходу  –  обговорення та порівняльний аналіз результатів цього та минулорічного анкетування; планування подальшої взаємодії між Охтирським МЦ з надання БВПД, та  Охтирським МЦПО – МАН.

Розпочалася робота круглого столу зі вступного слова  директора Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тамари КОЗИР. Вона вручила подяку Сумської обласної ради з нагоди Дня адвоката Валентині РОЗТОРГУЄВІЙ, адвокату,що праціює в системі БВПД з перших днів роботи. Тамара КОЗИР побажала завзяття, терпіння та успіхів на майбутнє: «Дякую, Вам за високий рівень професіоналізму в адвокацькій діяльності в системі БВПД!».

OkM 2016 12 MAN 40

Під час заходу Тамара КОЗИР донесла до відома присутніх інформацію, щодо розширення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, відповідно до внесених змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Та виступила з презентацією щодо показників роботи  до Охтирського МЦ з надання БВПД за IV квартал 2016 року.

Микола КРАВЧЕНКО розповів про підсумки роботи Охтирського МЦ з надання БВПД та навів найбільш типові звернення громадян у правовій площині. Також висвітлив про аспекти своєї роботи «новоуствореного» відділу представництва Валерій ГРАБАР. Він повідомив присутнім що його відділом вже отримано 14 доручень та навів приклади представлення інтересів особи в суді.

Потім друга частина брифінгу була присвячена співпраці Охтирського міського центру позашкільної освіти – учнівської молоді Малої академії наук з Охтирським МЦ.

OkM 2016 12 MAN 3

Як координатор проекту від ОМЦПО – МАН виступила виконуючий обов’язки директора Галина ПОПОВА. Вона розповіла про важливость роботи на майбутнє, тобто викладенняя лекцій, проведення семінарів для учнів, що проводилися і під час Всеукраїнського тижня права. Саме такі напрацювання з підростаючим поколінням підвищать рівень правової обізнаності та правової свідомості населення: «Надана можливість   зустрічатися та працювати  з фахівцями Охтирського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, отримувати консультації та рекомендації під час написання науково-дослідницьких робіт учнів членів Малої академії наук України неабияк допомагає при написанні вихованцями наукових робіт», – додала Галина ПОПОВА.

Методист дослідницько-експериментального напрямку ОМПЦО-МАН Ольга ЛИТОВЧЕНКО розповіла про анкетування мешканців Охтирщини: «Уже втретє проводиться анкетування спеціалістами установи  жителів  нашого міста, метою якого було виявити проінформованість громадян щодо  послуг, які надаються центром. Так 10% опитуваних знали про існування установи на початку функціонування центру. Через 9 місяців за участі вихованців МАН було проведено повторне опитування серед жителів міста. Вже 47% громадян відповіли про те, що знають про існування центру та послуги, які він надає. Третє опитування ми провели в листопаді 2016 року. Результатом опитування стало те, що відсоток проінформованих про діяльність центру став уже 58%, що дає підстави говорити про те, що заклад успішно функціонує, інформує про свою роботу, надає якісно послуги на території обслуговування і ми юні науковці докладаємо певних зусиль спільно з працівниками у інформування з питань його  роботи».

Вихованки ОМЦПО – МАН Валерія ХАЦЬКО та Ірина ГАРМАШ презентували свої роботи. Вони розповіли: «Ми, учні класу правового профілю, дізналися про мету створення центрів безоплатної вторинної правової допомоги, напрямки діяльності цих установ та особливості їх роботи».

Валерія ХАЦЬКО додала про напрацьований матеріал із тем:  «Розвиток вторинної правової допомоги в Україні. Реалії та перспективи» та  «Діяльність Охтирського місцевого центру з безоплатної правової допомоги», остання робота стала переможцем І етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук учнівської молоді в січні 2016 року. У жовтні 2016 року стартував ІІ етап спільного довготривалого соціально-освітнього проекту «ЗАКОН – ПОНАД УСЕ!» 

OkM 2016 12 MAN 30

 

Директор центру Тамара КОЗИР провела короткий практикум з використання стендової презентації. Кожен з школярів мав змогу побути у ролі клієнта, який прийшов отримати консультації до центру. Під час екскурсії юні правознавці познайомилися з роботою відділів Охтирський  МЦБВПД.

Ірина ГАРМАШ розповіла: «Разом із Тамарою КОЗИР восени 2016 року ми розпочали дослідженння за темою«Правове забезпечення надання безоплатної правової допомоги. Порівняльно-правовий аспект».Тож, співпраця за соціально-світнім проектом продовжується.

Від журналістів постала серія запитань таких як: чи співпрацює ОМПЦО-МАН з Охтирським районом, скільки доручень видано для представлення інтересів особи в суді представниками центру та інші. А Валентина РОЗТОРГІЄВА запропонувала вихованкам відвідати деякі судові засідання за її участі, задля отримання практичних навиків, які стануть у нагоді, як при написанні  наукових робіт, так і у майбутній професії «юрист».

OkM 2016 12 MAN 55

Тамара КОЗИР підвела підсумки взаємодії Охтирського місцевого центру з надання БВПД з Охтирського МЦПО – МАН у поточному році та  напрацювання  пропозицій щодо удосконалення роботи та тісної співпраці в подальшому. Також вона вручила подарунки дітям працівників Охтирського МЦ з надання БВПД, які взяли участь у конкурсі до Всеукраїнського тижня права на тему: «Мої права».