назад

Жителів Савранщини проконсультували з питань, що стосуються дій державної виконавчої служби

viyisnyi priyom Savran15 грудня 2016 року в Савранському бюро правової допомоги громадяни отримали консультації з питань, що стосуються дій державної виконавчої служби. Правові роз’яснення надавали фахівці бюро Вадим Гречаний та Олена Шавловська спільно з начальником Савранського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області Наталією Цибою.

Цього дня за правовою консультацією звернулись двоє громадян, які дізнались про проведення спільного прийому з оголошень, поширених в людних місцях.
Першу заявницю, 43-річну жительку Савранського району турбувало питання порядку стягнення на заробітну плату.
Фахівці роз’яснили заявниці основні зміни порядку звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника, які відбулися у 2016 році.

У зв’язку з прийняттям Закону України «Про виконавче провадження» № 1404-VIII від 02.06.2016 та Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» №1403-VIII від 02.06.2016 змінено умови звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника.

Звернення стягнення на заробітну плату та інші види доходів боржника регулюється статтями 68-70 Закону України «Про виконавче провадження» та розділом Х Інструкції з організації примусового виконання рішень затверджена Наказом Міністерства юстиції України 02 квітня 2012 року № 512/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 29.09.2016_ № 2832/5).
Відповідно до статті 68 Закону України «Про виконавче провадження», у разі, якщо сума стягнення за виконавчими документами не перевищує п’яти мінімальних розмірів заробітної плати, виконавець має право звернути стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника без застосування заходів примусового звернення стягнення на майно боржника. Мінімальний розмір заробітної плати з травня по листопад 2016 року становить 1450 грн., з грудня 2016 року – 1600 грн.

Відтепер Законом України «Про виконавче провадження» передбачено, що з пенсії може бути відраховано не більш як 50 відсотків її розміру на утримання членів сім’ї (аліменти), на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, установ і організацій, на відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також у зв’язку із смертю потерпілого, на повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках. За іншими видами стягнень може бути відраховано не більш як 20 відсотків пенсії.

Статтю 73 Закону України «Про виконавче провадження» доповнено переліком коштів, на які не може бути звернено стягнення:

  • допомогу при усиновленні дитини;
  • допомогу на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • допомогу на дітей одиноким матерям;
  • допомогу особам, зайнятим доглядом трьох і більше дітей віком до 16 років, по догляду за дитиною-інвалідом, по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворою дитиною, а також на іншу допомогу на дітей, передбачену законом.

Стягнення не здійснюється також із сум:

  • одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві;
  •  грошової допомоги, пов’язаної з безоплатним забезпеченням протезування (ортезування) учасника антитерористичної операції, який втратив функціональні можливості кінцівок, благодійної допомоги, отриманої учасниками антитерористичної операції, незалежно від її розміру та джерела походження.

Постанова про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника тепер обов’язково має містити роз’яснення про відповідальність за невиконання законних вимог виконавця, порушення вимог Закону (у тому числі за несвоєчасне подання або неподання звітів про відрахування із заробітної плати та інших доходів боржника).
Постанова підписується виконавцем.

Змінено період надсилання звіту про здійсненні відрахування та виплати з шестимісячного на щоквартальний.
Фахівці звернули увагу, що інформація про стягнення коштів після надходження до виконавця звіту про здійснення відрахування та виплати у зв’язку зі звільненням боржника не пізніше наступного робочого дня вноситься не лише до виконавчого документа шляхом проставляння відповідної відмітки, а й до автоматизованої системи виконавчого провадження.
Виконавець вносить до автоматизованої системи виконавчого провадження відомості про заборгованість боржника, якщо її розмір перевищує суму відповідних платежів зі сплати аліментів за три місяці та перевіряє майновий стан боржника з одночасним накладенням арешту на майно боржника.
Також виконавець надсилає стягувачу письмове роз’яснення про право на звернення до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинення кримінального правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів.
У випадку, якщо боржник не працює і сплачує аліменти самостійно, квитанції (або їх завірені копії) про перерахунок аліментів надаються виконавцю не пізніше наступного робочого дня після сплати та долучаються до матеріалів виконавчого провадження.

Також цього дня звернулася 63-річна жителька с. Дубинове Савранського району з приводу роз’яснення порядку оскарження дій державного виконавця.
Фахівці Савранського бюро правової допомоги та державної виконавчої служби ознайомили заявницю з Порядком подачі скарги на дії (бездіяльність) державного виконавця.

Згідно статті 82 Закону України «Про виконавче провадження» рішення, дії або бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби можуть бути оскаржені стягувачем та іншими учасниками виконавчого провадження (крім боржника) до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, або до керівника відповідного органу державної виконавчої служби вищого рівня чи до суду.

Боржник має право оскаржувати рішення, дії або бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби виключно в судовому порядку.
Скарга на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця подається начальнику відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець. Рішення, дії чи бездіяльність начальника відділу можуть бути оскаржені до вищестоящого органу державної виконавчої служби. 

Скарга, подана у виконавчому провадженні начальнику відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, розглядається у 10-денний строк з дня її надходження. За результатами розгляду скарги начальник відділу виносить постанову про її задоволення чи відмову, яка в 10-денний строк може бути оскаржена до вищестоящого органу державної виконавчої служби або до суду.

Фахівці звернули увагу заявниці на те, що зміст скарги повинен містити повну інформацію, яка нею вимагається. Подання кількох скарг щодо одного і того ж самого випадку різним посадовцям призведе тільки до втрати часу та жодним чином не вплине на результати розгляду. Якщо є документи, які підтверджують факти, необхідно додати їх до скарги та направити на адресу відповідного органу державної виконавчої служби. У разі необхідності потрібно використовувати додаткові аркуші, приєднавши їх до скарги.
Про стан розгляду скарги заявникам повідомляють поштою.
Жительці Савранського району надали орінтовний зміст скарги:

        СКАРГА
на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця
(іншої посадової особи державної виконавчої служби)
(відповідно до вимог статті 82 Закону України “Про виконавче провадження”)

 

  1. найменування органу державної виконавчої служби, до якого вона подається;
  2. повне найменування (ім’я) стягувача та боржника, їх місце проживання чи перебування (для фізичних осіб) або місцезнаходження (для юридичних осіб), а також найменування (ім’я) представника сторони виконавчого провадження, якщо скарга подається представником;
  3. реквізити виконавчого документа (вид документа, найменування органу, що його видав, день видачі та номер документа, його резолютивна частина);
  4. зміст оскаржуваних рішень, дій чи бездіяльності та норму закону, яку порушено;
  5. викладення обставин, якими скаржник обґрунтовує свої вимоги;
  6. підпис скаржника або його представника із зазначенням дня подання скарги.
Необхідно поставити свій підпис на цій скарзі! Без Вашого підпису або підпису Вашого уповноваженого представника скарга не буде розглядатися!

—————————

Савранське бюро правової допомоги:
смт Саврань, вул. Соборна, 9, каб. 6,15
Тел.: (04865) 3-31-03