назад

Підвищення рівня правової спроможності осіб, до яких застосовано пробацію

IMG 4507З метою підвищення рівня правової поінформованості громадян щодо захисту своїх прав, їх реалізації, зокрема права на безоплатну правову допомогу та попередження вчиненню нових правопорушень, 03 квітня 2017 року заступник начальника Турійського бюро правової допомоги Богдан Гут провів лекцію особам, які перебувають на обліку в Турійському районному секторі з питань пробації.

Богдан Гут розповів присутнім про систему безоплатної правової допомоги в Україні, акцентувавши увагу на створенні та функціонуванні Турійського бюро правової допомоги. В ході спілкування роз’яснив відмінності між наданням безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, окреслив коло суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, поінформував про порядок звернення за її наданням.

Учасникам заходу було повідомлено про те, що 05 січня 2017 року набрали чинності зміни, внесені до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», що стосуються розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Під час лекції за юридичною консультацією звернувся громадянин О., якого цікавило питання визначення місця проживання дитини.

Відповідно до ст. 160, 161 Сімейного кодексу України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини.IMG 4515

Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.

Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов’язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров’я та інші обставини, що мають істотне значення.

Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

Якщо орган опіки та піклування або суд визнав, що жоден із батьків не може створити дитині належних умов для виховання та розвитку, на вимогу баби, діда або інших родичів, залучених до участі у справі, дитина може бути передана комусь із них.

Якщо дитина не може бути передана жодній із цих осіб, суд на вимогу органу опіки та піклування може постановити рішення про відібрання дитини від особи, з якою вона проживає, і передання її для опікування органу опіки та піклування.

Також серед присутніх учасників заходу працівники Турійського бюро правової допомоги розповсюдили інформаційні буклети про систему безоплатної правової допомоги в Україні та іншу актуальну правову інформацію для громадян.IMG 4510

Довідково:
Турійське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Турійськ, вул. Луцька, 23, тел. (03363) 2-23-86 (пн-пт з 9:00 до 18:00).