назад

Підвищуємо правову обізнаність дітей

OkM 170925 0521 вересня заступник начальника Тростянецького бюро правової допомоги Вячеслав Тютюнник виступив на ознайомчій екскурсії, що проводилася у приміщенні Тростянецького районного центру зайнятості працівниками для учнів 10-го класу Тростянецької загальноосвітньої школи №3.

Під час виступу було проведено інформування учнів про можливість отримання ними первинної та вторинної правової допомоги.

Також школярам були роз’яснені переваги легальної зайнятості та порядок здійснення іх захисту трудових прав. «Право на захист трудових прав у процесуальному аспекті передбачає можливість особи звернутися за захистом порушених прав до уповноваженого органу, або можливість самостійно вчиняти дії по захисту порушеного права (самозахист).Право на звернення до відповідних органів передбачає наявність у працівника процесуальної правосуб’єктності. При розгляді питання про правосуб’єктність у правовідносинах по захисту трудових прав і законних інтересів працівників, необхідно зважати на те, що у правовідносинах при зверненні до суду права і обов’язки працівника регулюються Цивільно-процесуальним кодексом і законодавством про працю», – розповідав Вячеслав Тютюнник.

OkM 170925 01

OkM 170925 02

Цього ж дня до Ворожбянського навчально-виховного комплексу – загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів дошкільного навчальниого закладу Лебединської районної ради Сумської області здійснив візит начальник Лебединського бюро правової допомоги Сергій Іванов. Він прочитав семінар для представників педагогічного колективу. В основу візиту покладено функцію правопросвітництва та надання первинної правової допомоги, оскільки однією метою з-поміж іншої їхньої роботи — посилення правової спроможності територіальних громад та підвищення правової свідомості підростаючого покоління. Також, зважаючи на віддаленість с. Ворожба Лебединського району, фахівець бюро у приміщенні сільської ради для жителів села провів інформаційний семінар “Доступ громадян до інформації”, висвітлено основні положення ЗУ “Про доступ до публічної інформації”, “Про звернення громадян”. Сергій Іванов надав юридичні консультації громадянам з таких питань як-от: (питання соціального характеру: призначення субсидії на новий опалювальний період, перерахунок пенсії, призначення пенсії на пільгових умовах; питання щодо порядку спадкування, поновлення строків вступу у спадщину, розірвання договору оренди землі, встановлення електролічильників, за чий рахунок проводять роботи по встановленню лічильників, створення ОСББ в багатоквартирному будинку).

OkM 170925 03

OkM 170925 04

Довідково: Лебединське бюро правової допомоги: пл. Соборна, 29, (05445) 2-14-12.

Тростянецьке бюро правової допомоги: вул. Л. Татаренка, 4, (05458) 6-60-52.