назад

123123123Стаття 12  Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визначає що держава забезпечує учасникам бойових дій, зазначеним у пункті 19 частини першої статті 6 цього Закону, та їхнім дітям, у тому числі дітям, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, – до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах.

Державна цільова підтримка для здобуття професійно-технічної та вищої освіти надається у вигляді:

повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;

пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;

соціальної стипендії;

безоплатного забезпечення підручниками;

безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;

безоплатного проживання в гуртожитку.

Порядок та умови надання державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти зазначеним категоріям громадян визначаються Кабінетом Міністрів України.

Також ст.44 Закону України «Про професійно-технічну освіту» забезпечує державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної освіти у державних та комунальних навчальних закладах для дітей учасників АТО.

4523453453453

Постановою КМУ від 23 листопада 2016 р. № 975 «Про надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» встановлено обов’язок першочергового переведення  на навчання на місця державного (регіонального) замовлення у державних (комунальних) вищих навчальних закладах дітей учасників АТО.

Документами які підтверджують право на отримання державної цільової підтримки  для дітей  учасників АТО є :

свідоцтво про народження дитини;

посвідчення учасника бойових дій (батька або матері).

Для отримання державної цільової підтримки повнолітні діти учасників АТО подають особисто на ім’я керівника відповідного професійно-технічного або вищого навчального закладу заяву, складену в довільній формі, із зазначенням конкретних видів державної цільової підтримки, на які особи претендують. До заяви додаються завірені в установленому порядку копії документів.

У разі коли особа, яка претендує на отримання державної цільової підтримки, є неповнолітньою, заява подається особою, яка в установленому законом порядку представляє її інтереси (батьком, матір’ю, опікуном).

Правове регулювання:

1. Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

2. Закон України «Про професійно-технічну освіту»;

3. Закон України «Про вищу освіту»;

4. Постанова КМУ від 23 листопада 2016 р. № 975 «Про надання державної цільової підтримки деяким категоріям громадян для здобуття професійно-технічної та вищої освіти». 

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).