назад

Покращення доступу до надання безоплатної вторинної правової допомоги для жителів сільської місцевості

68er654e65t64346

15 листопада 2017 року керівник Теребовлянського бюро правової допомоги Віта Козачинська забезпечила роботу мобільного консультаційного пункту для мешканців Підгайчицької сільської ради.

Під час роботи мобільного консультаційного пункту за отриманням безоплатної правової допомоги звернулося п’ять осіб. Громадяни отримали консультації із спадкових, сімейних та земельних питань.

Одна з клієнток звернулася  по питанню безоплатної передачі земельної ділянки у власність, а також, прийняття спадщини, у складі якої є нерухоме майно, у випадку відсутності у спадкоємців правовстановлюючих документів на майно. На що фахівець Теребовлянського бюро правової допомоги дала кваліфіковану відповідь. Спадкуванням є перехід права та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, право власності  яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів, що посвідчують право власності спадкодавця на таке майно та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз’яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку (наказ Міністерство юстиції України від 22 лютого 2002 року № 296/5 “Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусом України”).

Також Віта Козачинська провела робочу зустріч з головою Підгайчиської сільської ради Людмилою Бойнар щодо організації та забезпечення роботи мобільного консультаційного пункту на базі сільської ради на постійній основі. По завершенні зустрічі розповсюджено інформаційні матеріали про систему БПД та роботу бюро.

За отриманням безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Адреси структурних підрозділів Тернопільського місцевого центру – бюро правової допомоги:

— м. Бережани, вул. Банкова, 6;

— смт. Козова, вул. Дорошенка, 3;

— м. Підгайці, вул. Шевченка, 2а;

— смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80;

— м. Теребовля, вул. Кн. Василька, 150.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.