назад

Полтавським детективам розповіли про систему безоплатної правової допомоги

P3200008

20 березня 2019 року начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Людмила Армеєва зустрілася зі слідчими відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ НП в Полтавській області (служба детективів).

Під час зустрічі Людмила Армеєва зазначила, що Регіональний центр відповідно до покладених на нього завдань забезпечує участь захисника під час здійснення досудового розслідування та судового провадження у випадках, коли захисник відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, у випадках затримання особи, застосування до неї запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, під час розгляду справи про адміністративне правопорушення, а також у випадках надання безоплатної вторинної правової допомоги особі за ухвалою суду у кримінальних провадженнях щодо продовження, зміни припинення застосування примусових заходів медичного характеру, у процедурах, пов’язаних з видачею особи (екстрадицією), або у разі вирішення судом питань під час виконання вироків відповідно до ст. 537 КПК України; забезпечує захист засудженої особи до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі, за зверненням такої особи, або за ухвалою суду; видає доручення адвокатам для надання безоплатної вторинної правової допомоги суб’єктам відповідного права, визначеним у пунктах 3-7 частини першої та частиною другою статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».P3200002

Також фахівчиня Регіонального центру звернула увагу присутніх на чіткому дотриманні вимог Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1363 (зі змінами).P3200008

Під час обговорення торкнулися проблемних питань при здійсненні захисту підозрюваних у скоєнні злочинів, у тому числі при проведенні заміни адвоката, прийнятті відмови від нього, залученні для проведення окремої процесуальної дії, а також співпраці з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу таким особам.

«Такі зустрічі є досить ефективними, адже сприяють налагодженню співпраці та уникненню порушень прав підозрюваних на захист», – зазначила очільниця служби детективів Галина Павленко-Слив’як по завершенні зустрічі.

Довідково. З квітня 2017 року Полтавщина стала одним із регіонів, де почав діяти пілотний проект і були створені детективні підрозділи у складі управлінь поліції.

Проект реалізується Консультативною місією Європейського Союзу (КМЄС) та Національною поліцією України. Експеримент було запроваджено для того, щоб знайти оптимальний баланс між інститутом слідчих та інститутом детективів та підвищити якість проведення досудових розслідувань тяжких і особливо тяжких злочинів і подальшого впровадження інституту дізнання.

Повноваження детективів об’єднують у собі функції оперативників, які збирають докази та ведуть спеціальні спостереження, та слідчих, які аналізують факти і намічають кроки для подальшого розслідування.detektywy

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.