назад

Полтаву відвідала заступниця Міністра юстиції Олена Сукманова

4

29 вересня 2017 року з робочим візитом на Полтавщині перебувала заступниця  Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Олена Сукманова. Під час відвідин міста заступниця Міністра  взяла участь у засіданні оперативного штабу захисту представників аграрного бізнесу від рейдерів у Полтавській області під головуванням заступника голови Полтавської ОДА, голови штабу Романа Товстого. Також вона відвідала Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, де провела особистий прийом громадян.

Під час засідання оперативного штабу захисту представників аграрного бізнесу від рейдерів  заступниця Міністра юстиції зазначила на дієвості створення  таких штабів, завдяки роботі яких, за її словами, лише за перший місяць роботи вдалося запобігли десяткам рейдерських захоплень та силовим зіткненням.

«Найголовніше, що на тлі конфліктів на цю тему вдалося попередити силові протистояння. Усі непорозуміння  вирішуються виключно у правовому полі. Проти рейдерів уже порушено 11 кримінальних справ»,повідомила Олена Сукманова.6

Учасниками засідання стали члени штабу-представники Полтавської обласної державної адміністрації, Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області та аграрних асоціацій області, Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, Головного управління Національної поліції в Полтавській області, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, прокуратури Полтавської області, Головного управління ДСНС України у Полтавській області, Департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної держадміністрації.

На засіданні обговорили результати діяльності оперативного штабу та роботу мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги.

«У житті трапляється так, що аграрії досконало знають, за якими правилами провести посів, збір урожаю, проте юридичними питаннями займаються не так фахово. Тому, юридичний супровід діяльності важливий і необхідний для запобігання колізій у правовому полі»,зазначив заступник голови ОДА Роман Товстий.5

Слід зазначити, що за період діяльності на розгляд оперативного штабу у Полтавській області  надійшло 13 звернень та отримано 12 дзвінків на телефони «гарячих ліній» оперативного штабу, під час яких громадянам у телефонному режимі та в межах повноважень надано юридичну консультацію згідно з нормами чинного законодавства.

«Завдяки наданій кваліфікованій правовій допомозі щодо оформлення скарг, уже 7 вересня Міністерство юстиції скасувало незаконні дії державних реєстраторів щодо низки підприємств, а державних реєстраторів Кременчука, Глобино та Горішніх Плавнів притягнули до відповідальності шляхом обмеження доступу до Єдиного державного реєстру строком на 2 та 3 місяці», — наголосив Олег Тимченко, начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області.

Олена Сукманова закликала членів штабу та представників ЗМІ, які були присутні на заході поширювати інформацію про роботу гарячих ліній та центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги і бюро правової допомоги, також – графіків спільних виїздів мобільних точок доступу до БПД.

«Починаючи  з 15 серпня  мобільні точки доступу були організовані у 22 районних центрах  Полтавської області. Заходи відбулися за участю представників системи безоплатної правової допомоги, ГТУЮ, ГУ Національної поліції України, Держгеокадастру за підтримки  районних державних адміністрацій та районних рад»,  – зазначив Микола Лахижа, перший заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

За його словами, до мобільних точок звернулося близько 600 осіб, яким надано роз’яснення норм чинного законодавства у сфері земельних відносин, щодо роботи комісії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін’юсті та його територіальних органах.

Під час відвідин  Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області заступниця Міністра юстиції провела особистий прийом громадян. Полтавців цікавили питання захисту земельних прав, реєстрації права власності та ін.DSC 0868

«Полтавщина є одним із  лідерів щодо надання безоплатної правової допомоги громадянам та проведення правопросвітництва в регіоні. Під час  відвідин області, Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Регіонального центру з надання БВПД  на власному досвіду пересвідчилася в активній, системній, а найголовніше  командній, злагодженій роботі керівництва обласних структур щодо забезпечення населення якісними правовими послугами», – відзначила Олена Сукманова.DSC 0910

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

В області також працює 4 місцеві центри та 23 бюро правової допомоги, адреси яких можна переглянути тут.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.