назад
05.10.17

Понад 250 тис. вхідних дзвінків прийняли оператори єдиного контакт-центру системи БПД за два роки роботи

kontaktcenter 2rokiЗа два роки роботи єдиного контактного центру системи безоплатної правової допомоги в Україні його оператори прийняли дзвінки від 251 033 додзвонювачів.

Зателефонувавши до нього за номером гарячої лінії 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів), можна отримати такі послуги:

  • консультування з питань, пов’язаних з наданням безоплатної правової допомоги;
  • інформування про гарячі телефонні лінії з питань надання соціальних послуг та захисту прав людини;
  • отримання інформації про випадки затримання осіб відповідно до кримінального процесуального законодавства та законодавства про адміністративні правопорушення для призначення таким особам адвоката за рахунок держави;
  • забезпечення зв’язку з усіма центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, надання інформації про їх місцезнаходження, контактні номери телефонів, інші засоби зв’язку;
  • забезпечення зворотного зв’язку з питань надання безоплатної вторинної правової допомоги, в тому числі – прийняття скарг на діяльність центрів та адвокатів;
  • інформування про можливості отримання правової допомоги від інших організацій, в тому числі недержавних, з якими у центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги налагоджені партнерські відносини;
  • надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань.

call

За весь період роботи єдиного контактного центру третина телефонних дзвінків (33,5%), на гарячу лінію 0-800-213-103 стосувалася запитів інформації про адреси та графіки роботи бюро правової допомоги, місцевих та регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Близько 16,2% усіх дзвінків за два роки роботи контакт-центру становили повідомлення про випадки затримання осіб, винесення постанов/ухвал про залучення захисника або проведення окремої процесуальної дії за призначенням у кримінальних провадженнях. Такі повідомлення переадресовуються операторами контакт-центру до відповідних регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги з метою своєчасної організації останніми відповідної послуги.

14,8% додзвонювачів цікавилися питаннями отримання соціальних послуг у відповідних органах та відомствах, питаннями захисту своїх прав у них. Ці питання здебільшого стосуються соціального захисту населення, зокрема, оформлення житлових субсидій у зв’язку із оплатою комунальних послуг; отримання пільг учасникам АТО, надання медичної допомоги та порядку відшкодування витрат на надання медичної допомоги військовослужбовцям; соціальних гарантій для ВПО; питань пенсійного забезпечення та у сфері земельних відносин; захисту прав споживачів та інших порушених прав громадян. У таких випадках у межах компетенції та доступу до інформації фахівці контакт-центру надають роз’яснення з приводу того, до яких державних органів чи організацій слід звертатись громадянам у вирішенні їх поточних запитань; зокрема, й до найближчих бюро правової допомоги для отримання відповідних юридичних консультацій.

З цією метою оператори контакт-центру щотижнево оновлюють та проводять моніторинг інформаційної бази, що була утворена з метою систематизації відомостей та контактної інформації про різні державні організації, установи, правозахисні організації, до яких можливо безпосередньо скеровувати додзвонювачів з їхніх питань; налагоджують відповідні контакти.

13,2% дзвінків, що надійшли до єдиного контакт-центру – від адвокатів та слідчих, їх переадресації до центрів, а також – дзвінки від засуджених громадян.

3,3% додзвонювачів потребували роз’яснень з питань отримання безоплатної правової допомоги – порядку, підстав та категорій осіб, які мають право на таку допомогу тощо.

1% додзвонювачів залишали скарги та подяки щодо роботи системи безоплатної правової допомоги та правоохоронних органів, а також задавали питання не у межах компетенції системи БПД. 7,8% дзвінків становлять розірвані та незавершені звернення, які перервалися з технічних причин.

kontaktcenter 2roki

Контактний центр системи безоплатної правової допомоги почав працювати 3 жовтня 2015 року у Чернівцях, та був створений задля спрощення доступу громадян до безоплатної правової допомоги та оптимізації процедур, пов’язаних з її наданням.

Облаштування контактного центру технологічним обладнанням, створення необхідного програмного забезпечення та навчання працівників здійснено за підтримки Американської асоціації юристів «Ініціатива з верховенства права» (ABA ROLI) в рамках впровадження програми в галузі реформи кримінальної юстиції за фінансової підтримки Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань (INL) Державного департаменту Сполучених Штатів Америки.

Нагадаємо, що 17 липня у Сумах запрацював у штатному режимі ще один контакт-центр, який є відділом Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області та у тестовому режимі функціонує з квітня поточного року. Основним завданням новоутвореного контакт-центру є надання правової інформації, консультацій та роз’яснень з правових питань усім, хто звертається на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.

Фахові юристи цього контакт-центру надають правові консультації з питань земельного, трудового, сімейного, кримінального, цивільного, адміністративного права з використанням різних інструментів, у тому числі довідково-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid».

За період його роботи 12 252 додзвонювачі отримали правову інформацію, консультації та роз’яснення з правових питань.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube             Google Google+       тTwitter