назад

Порушення прав затриманих відтепер фіксуватимуться і в Херсоні

1Про сучасну систему забезпечення прав затриманих, яку днями запустили в ізоляторі тимчасового тримання Херсона, говорили 3 квітня під час круглого столу, який пройшов у Головному управлінні Національної поліції м. Херсон.

2

До обговорення були запрошені представники прокуратури, апеляційного суду Херсонської області, Південного міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації Мін´юсту, територіального управління ДСА України в Херсонській області, Регіонального представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини, Управління забезпечення прав людини НПУ, ізоляторів тимчасового тримання ГУНП в Херсонській, Дніпропетровській областях та м.Києва, начальник Голосіївського управління поліції ГУНП в м. Києві, партнерські організації, правозахисники та міжнародні партнери Нацполіції.

Систему БПД представляла директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва.

3

Модератором заходу виступив директор Програмної ініціативи «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов.

Варто сказати, що Херсон став другим після Дніпра містом, де в ізоляторі тимчасового тримання запустили систему забезпечення прав затриманих (Custody Records), яка передбачає електронну фіксацію всіх дій по відношенню до затриманого. Така процедура забезпечує захищеність як затриманих, так і працівників поліції.

4

За словами організаторів, цілодобова відеофіксація має захистити затриманих від випадків фізичного та психологічного тиску, а поліцейських – від безпідставних звинувачень у перевищенні службових повноважень. В ізоляторі працюватимуть спеціально навчені інспектори з прав людини, які гарантуватимуть безпеку та гідні умови перебування особи в ІТТ. Вони будуть інтерв’ювати затриманих, вносити всі відомості про них в електронну базу.

Як працює система Custody Records в ізоляторах тимчасового тримання Дніпра та Херсона учасники круглого столу дізнались, переглянувши відеоролик, після чого директор ВБО «Українська фундація правової допомоги» Микола Сіома та виконавчий директор ГО «Експертний центр з прав людини» Юрій Бєлоусов презентували цю сучасну систему.

{youtube}ZDQakxlkNm0{/youtube}

5

Виконавчий директор Експертного центру з прав людини звернув увагу присутніх на переваги системи забезпечення прав затриманих та пояснив, що таке нововведення має змінити сам підхід роботи правоохоронців: «З одного боку, ми вчимо їх бачити в затриманому, в першу чергу, людину, яка має ті ж самі права, що й інші. А з іншого – забезпечення прав затриманого й фіксація всіх дій щодо нього в електронній базі повністю захищає самого правоохоронця від скарг про неналежне поводження».

Передивитися презентацію можна тут

Аналізуючи причини порушень прав людини та роботу по їх недопущенню, директор програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов зазначив: «Інспектори з прав людини будуть повідомляти родичів про затримання, слідкуватимуть за своєчасним наданням їм професійної консультації правника, за належною медичною допомогою та іншими правами затриманої особи».

Результатом роботи стали домовленості щодо негайного реагування на будь-які факти порушення прав людини, надання безоплатної правової допомоги, створення належних умов тримання затриманих в ІТТ та відеофіксації доказів для використання в суді.

Підводячи підсумки, заступник начальника ГУ НПУ в Херсонській області Микола Вербицький подякував організаторам – Українській фундації правової допомоги, Експертному центру з прав людини, Управлінню забезпечення прав людини Національної поліції України, Міжнародному фонду «Відродження»: «Впровадження цієї системи в херсонському ізоляторі тимчасового тримання ще на крок наблизило діяльність поліції Херсонщини до європейських стандартів. Відтепер, затримані та поміщені до ізолятора громадяни в повній мірі захищені від порушень їхніх прав».

6