назад

Порядок призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям

98-116 лютого 2018 року начальником Сторожинецького бюро правової допомоги Вікторією Данко було організовано мобільний консультаційний пункт у селі Панка Сторожинецького району, де всі охочі мали змогу отримати правову допомогу.

Який саме порядок призначення та виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям? Про це зокрема розпитували жителі Сторожинецького району під час виїзного консультування. Фахівець бюро правової допомоги роз’яснила, що призначення і виплата соціальної допомоги здійснюється управліннями соціального захисту населення за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї. У сільській місцевості заяви з необхідними документами для призначення соціальної допомоги приймають виконавчі органи сільських і селищних рад та здійснюють їх передачу відповідним органам соціального захисту населення. Зазначені виконавчі органи можуть визначати уповноважену особу для прийняття документів.

Які документи необхідні, щоб отримати таку допомогу? Про це йшла мова далі. «Для отримання допомоги потрібно подати заяву, де дається згода сім’ї на збір інформації про неї, про її власність, доходи та майно, – пояснила Вікторія Данко. – До заяви про надання державної соціальної допомоги додаються: документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім’ ї; довідка про склад сім’ї; декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї); довідка про наявність та розмір земельної частки (паю); довідка встановленої форми про безпосередню участь особи в антитерористичній операції (якщо є така особа в складі членів родини)».

Фахівець зауважила, що державна соціальна допомога призначається з місяця звернення, якщо протягом місяця подано всі необхідні документи. Розмір державної соціальної допомоги збільшується на кожну дитину віком до 13 років на 250 гривень, на кожну дитину віком від 13 до 18 років – на 500 гривень.

98-2

«Бувають випадки, коли допомога не призначається, – пояснила фахівець. – До прикладу, якщо під час обстеження матеріально-побутових умов сім’ї з’ясовано, що малозабезпечена сім’я має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно. По друге, якщо особи, які входять до складу малозабезпеченої сім’ї, протягом 12 місяців перед зверненням з наданням соціальної допомоги здійснили покупку земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для сім’ї».

98-3

Під час роботи мобільного консультаційного пункту фахівець системи безоплатної правової допомоги на прохання жителів Сторожинецького району також надала консультації і розяснення з інших питань. Зокрема щодо порядку розірвання договору оренди земельної ділянки, внесення змін до свідоцтва про народження дитини, правил призначення субсидії, а також вона пояснила, куди потрібно звертатись про встановлення меж земельної ділянки в натурі.

Насамкінець, фахівець системи безоплатної правової допомоги розповіла про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право» та роздала інформаційні матеріали.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. :(0 372) 51-36-12.

До фахівців Сторожинецького бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: м. Строжинець, вул. Чернівецька, 6а,тел.:(03735)2-28-99.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).