назад

Порядок відновлення втраченого паспорта внутрішньо переміщеними особами

11428 1Безпосередньою правовою основою статусу внутрішньо переміщеної особи є Конституція України та Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20 жовтня 2014 р. №1706-VII.

Згідно з ч. 1 ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, який постійно проживає в Україні, якого змусили або який самостійно покинув своє місце проживання в результаті чи з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, масових порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Згідно з п. 2 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. №509, для того, щоб отримати довідку, повнолітня внутрішньо переміщена особа звертається із заявою про взяття на облік до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад.

Проблема видачі паспорта громадянина України замість втраченого на сьогодні регламентується Порядком оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженим Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 13 квітня 1012 р. № 320 (далі – Порядок).

Відповідно до норм п. 6 Порядку, в разі отримання паспорта в іншому територіальному підрозділі, для підтвердження видачі втраченого паспорта саме тій особі не пізніше наступного дня після надходження заяви про втрату паспорта, до цього територіального підрозділу відсилається запит за формою, наведеною в додатку 12 до Порядку.

Наступним кроком є перевірка інформації, вказаної у запиті. Відомості, наведені в ньому, а також прикріплена фотокартка порівнюються з даними заяви про видачу втраченого паспорта та вклеєною до неї фотокарткою. У графі «Службові відмітки» оригіналу заяви проставляється позначка про дату надходження запиту, а також орган, який займається оформленням нового паспорта. Після цього заява поміщається до архівної картотеки.

Після перевірки складається відповідь за формою, встановленою в додатку 13 до Порядку, до якої долучається копія заяви про видачу втраченого паспорта.

Необхідно зазначити, що згідно з положенням ст. 6 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», оформлення документів здійснює центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері міграції, а саме – відповідний підрозділ Державної міграційної служби (далі – ДМС).

Однією з проблем, із якою досить часто стикаються внутрішньо переміщені особи під час процедури відновлення паспорта, є відмова територіального підрозділу ДМС України у видачі нового документа через неможливість відправлення запиту в зону АТО або через відсутність відповіді, що є порушенням прав таких осіб.

Законодавством визначено порядок встановлення особи, яка звертається із заявою про відновлення паспорта. Відповідно до п. 8.2 Порядку особі пропонується надати наявні документи з фотокартками. Якщо такі документи відсутні, то за письмовою згодою особи проводиться опитування родичів, сусідів або інших осіб. Їх кількість не може бути менше трьох. Після цього складається акт встановлення особи. Строк встановлення особи складає один місяць, в разі необхідності може бути продовжений до двох.

Аналіз зазначених норм чинного законодавства дозволяє зробити висновок, що в деяких випадках територіальними підрозділами ДМС вживаються далеко не всі заходи щодо видачі паспорта громадянина України замість втраченого.

Правовими механізмами вирішення бездіяльності представників зазначених органів є наступні:

 письмове звернення до територіального підрозділу ДМС України;

 письмове звернення до обласного управління ДМС України;

 адміністративний позов до територіального підрозділу ДМС України.

(Адмінпозови слід подавати до місцевих судів загальної юрисдикції за належністю).

Висновки. Встановлений законодавством порядок відновлення паспорта внутрішньо переміщеною особою не позбавлений певних недоліків. Питання видачі паспорта громадянина України замість втраченого регламентується чинними нормативно-правовими актами. Проте відсутність чіткого механізму відновлення паспорта внутрішньо переміщеними особами на рівні спеціального законодавства зумовлює численні проблеми, із якими змушені стикатися на практиці як особи, що звертаються із заявами про відновлення документа, так і працівники відповідних органів.

Джерело публікації: http://svsever.lg.ua/