назад

Послуги системи БПД презентували на форумі «Вінниччина без торгівлі людьми!»

Директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правничої допомоги у Вінницькій області Марина Лукіянова взяла участь у форумі «Вінниччина без торгівлі людьми!»

За офіційними даними, які оприлюднили під час форуму, на Вінниччині з 2012 року статус осіб, постраждалих від торгівлі людьми, отримали 75 людей. Водночас лише 15 осіб звернулися із заявами до правоохоронних органів. А зараз в області триває судовий розгляд трьох кримінальних проваджень, що стосуються торгівлі людьми.

Таку різницю в цифрах пояснюють низкою причин: часто люди, які потрапили у ситуацію торгівлі людьми, бояться своїх кривдників, соромляться про це розповідати, хочуть забути про те, що з ними трапилося. А якщо експлуатація відбувалася за кордоном, досудове розслідування може затягнутися на тривалий період, адже правоохоронці відправляють запит про міжнародне співробітництво до своїх колег в інших країнах. Як наслідок — потерпілі втрачають терпіння і не доводять справу до завершення.

У всіх цих ситуаціях важливим є юридичний супровід людей, які опинилися в ситуації торгівлі людьми. Правнича допомога суттєво підвищує шанси довести справу до логічного завершення і домогтися справедливого покарання для злочинців.

«Система безоплатної правничої допомоги — це та організація, яка поряд з людиною у найважчі періоди її життя — коли проти неї скоїли злочин, порушили її права», — наголосила директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правничої допомоги у Вінницькій області Марина Лукіянова, виступаючи під час форуму.

У серпні цього року набули чинності зміни до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу. Відповідно до цих змін особи, які постраждали від торгівлі людьми, отримали право на безоплатну вторинну правничу допомогу, пов’язану із захистом їхніх прав, визначених Законом України «Про протидію торгівлі людьми».

Якщо раніше ця категорія осіб могла звернутися до системи БПД, щоб отримати консультації та роз’яснення законодавства, допомогу для складення документів (крім документів для звернення до суду), то зараз вони мають право і на послуги з представництва їхніх інтересів у суді та складення документів до суду.

Людині, яка постраждала від торгівлі людьми, зазнала моральної та фізичної шкоди, важко довіряти іншим, навіть якщо вони хочуть їй допомогти. Натомість фахівець зможе пояснити потерпілій людині значення та необхідність проведення комплексу слідчих дій, до яких її залучають, щоб покарати кривдників.

«Юридична підтримка також потрібна, щоб за відсутності потерпілої особи брати участь в процесі замість неї і забезпечити у такий спосіб дотримання її прав та інтересів», — зазначила Марина Лукіянова.

Форум організовано громадською організацією «Джерело надії» у межах проєкту «Забезпечення комплексного реагування з метою захисту осіб, постраждалих від торгівлі людьми, експлуатації чи гендерно зумовленого насильства у Вінницькій області» за підтримки Міжнародної організації з міграції.