назад

Посилення правової спроможності студентів Старовижівського професійного ліцею

18160015 312986195809494 354560455 o КопіяЗ метою посилення правової обізнаності молоді, 26 квітня 2017 року працівники Старовижівського бюро правової допомоги для школярів Старовижівського професійного ліцею провели відкритий урок на тему: «Порядок спадкування».

Фахівці Старовижівського бюро розкрили зміст понять «спадкування», «спадкодавець», «спадкоємець», «заповіт». Роз’яснили, що після смерті громадянина всі його майнові права та обов’язки, а також деякі його немайнові права переходять до інших осіб. Такий перехід майна померлого до іншої особи або інших осіб називається спадкуванням.

Спадкодавець – це фізична особа, майно якої після її смерті переходить у спадщину до іншої особи чи до інших осіб. Спадкоємець – це особа, яка у разі смерті тієї чи іншої фізичної особи набуває право одержати його спадкове майно, тобто має право на спадкування. Заповіт – це особисте розпорядження громадянина на випадок смерті з зазначенням кола спадкоємців, яке має бути виражене в письмовій формі.

У ході відкритого уроку школярам повідомили, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом. При спадкуванні за законом майно спадкодавця переходить до зазначених у законі спадкоємців відповідно до встановленої черговості, тобто точно визначеного кола осіб, котрі спадкують одночасно. Що стосується спадкування за заповітом, то чинне законодавство закріплює право фізичної особи призначити спадкоємців шляхом складання заповіту та розподілити спадкове майно, майнові права та обов’язки на свій розсуд.

Крім того, працівники Старовижівського бюро правової допомоги акцентували увагу на порядку здійснення права на спадкування. Роз’яснили, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти або ж не прийняти спадщину. Прийняття спадщини можливе двома способами: шляхом «мовчазного» прийняття або шляхом подання заяви про прийняття спадщини. При цьому «мовчазне» прийняття полягає у тому, що спадкоємець, який постійно проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шести місяців із часу відкриття спадщини він не заявить про відмову від неї.

На завершення лекції ліцеїстів поінформували про діяльність Старовижівського бюро правової допомоги, окреслили його основні завдання. Пояснили, що таке безоплатна правова первинна та вторинна допомога, хто є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, який порядок звернення за її наданням.

Довідково:
Старовижівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Стара Вижівка, вул. Незалежності, 52, тел. (03346) 2-14-75.