назад

Посилення правової спроможності жителів Озерянської сільської ради

DSCN4355З метою забезпечення реалізації права громадян на доступну безоплатну правову допомогу, 10 липня 2017 року головний спеціаліст Турійського бюро правової допомоги Анастасія Троць та перший заступник голови Турійської районної державної адміністрації Леонід Марчанчин провели спільний виїзний прийом громадян в Озерянській сільській раді Турійського району.

Напередодні в районній газеті «Народне слово» було розміщено оголошення про проведення спільного виїзного прийому. В результаті за юридичними консультаціями звернулось двоє громадян, яких цікавили питання трудового та цивільного права.

Зокрема, громадянка Н. звернулася з питанням поновлення свідоцтва про народження.

Відповідно до наказу Міністерства юстиції України «Про затвердження правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання» від 12.01.2011 № 96/5 при зверненні для поновлення актового запису потрібно подати заяву про поновлення втраченого актового запису цивільного стану за встановленою формою, яка подається до відділу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника при пред’явленні паспорта або паспортного документа.

Реєстрація заяв про поновлення втрачених актових записів цивільного стану, поданих до відділу державної реєстрації актів цивільного стану заявником особисто та отриманих від інших відділів, проводиться у журналі обліку заяв встановленої форми. У цьому журналі реєструються заяви про державну реєстрацію народження з пропуском установленого законодавством строку, а також заяви про державну реєстрацію смерті: після одного року з дня настання смерті; на підставі рішення суду про оголошення особи померлою; на підставі рішення суду про встановлення факту смерті, якщо з дня настання смерті минуло більше року.DSCN4351

Відділ державної реєстрації актів цивільного стану не вправі відмовити громадянину в прийнятті та розгляді заяви про поновлення актового запису цивільного стану.

Поновлення актових записів цивільного стану проводиться за заявою:
• особи, щодо якої було складено актовий запис;
• одного з батьків неповнолітнього (малолітнього);
• піклувальника неповнолітнього та опікуна малолітнього;
• опікуна недієздатної особи;
• спадкоємців померлого;
• представника органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви.

Відсутність актового запису цивільного стану підтверджується повним витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про відсутність актового запису цивільного стану.

Якщо метричні книги або книги державної реєстрації актів цивільного стану передані на зберігання до державного архіву, відсутність актового запису цивільного стану підтверджує архівна довідка, видана державним архівом в Автономній Республіці Крим, області, містах Києві або Севастополі.

Присутнім громадянам Анастасія Троць розповіла про систему безоплатної правової допомоги в Україні, акцентувавши увагу на створенні та функціонуванні Турійського бюро, а також надала роз’яснення стосовно надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, які правові послуги включають кожна із них, хто є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу та який порядок звернення за її наданням.DSCN4356

Також в приміщенні Озерянської сільської ради працівники Турійського бюро правової допомоги розмістили матеріали щодо надання безоплатної правової допомоги та з актуальною правовою інформацією для громадян.

Довідково:
Турійське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Турійськ, вул. Луцька, 23. Тел. (03363) 2-23-86 (пн–пт з 9:00 до 18:00).