назад

Посилюємо правову обізнаність військовослужбовців

На запрошення командування Чернігівського зонального  відділу Військової служби правопорядку було проведено правопроствітницький  захід для військовослужбовців відділу.

Окрім інформації про роботу центрів з надання безоплатної правової допомоги, військовослужбовців було ознайомлено з корисною правовою інформацією, що стосується порядку поділу майна при розлученні, зокрема, було зазначено, що згідно зі статтею 70 Сімейного кодексу України  у разі поділу майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором. В разі судового вирішення питання поділу спільно нажитого майна, варто знати, що суд може відступити від принципу рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, наприклад: один з членів сім’ї не дбав про матеріальне забезпечення сім’ї, і цей факт підтверджено в суді; ухилявся від участі в утриманні дітей; викрав, пошкодив чи приховав спільне майно, або витрачав його не на користь сім’ї.

Також, слід пам’ятати, що при ухваленні рішення суд може збільшити частину того з членів подружжя, з ким проживають діти, а також непрацездатні повнолітні діти, у випадку, якщо розмір сплачуваних аліментів, недостатній для забезпечення належного розвитку дітей, утримання та лікування.

Окрім цього, було доведено військовослужбовцям розміри компенсацій за самостійне санаторно-курортне лікування, визначені Міністерством соціальної політики України.

Встановлена сума для осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку (особам з інвалідністю внаслідок війни з числа постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, особам з інвалідністю внаслідок загального захворювання та особам з інвалідністю з дитинства) – 22 200,0 (634,3) грн без податку на додану вартість.

Учасникам бойових дій та учасникам війни з числа учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, постраждалим учасникам Революції Гідності – 8 760,0 (486,7) грн з податком на додану вартість;

 

Участь у заході взяли: директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко та заступник начальника відділу комунікації та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Дмитро Савуляк.

По завершенню заходу працював  дистанційний консультаційний пункт. За консультацією звернулось п’ять  осіб, яким було надано вичерпні консультацій з питань, що стосувались: порядку надання путівок для санаторно-курортного лікування; стягнення з підприємства невиплаченої заробітної плати, виплата якої зберігається, згідно із законом, на час мобілізації.