назад
18.10.19

Поважати права інших, відстоювати власні та виконувати свої обов’язки – настанови школярам від фахівчинь системи БПД

Упродовж тижня фахівчині Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області разом з партнерами розповідали школярам Хмельницького, як важливо поважати права інших, відстоювати власні та виконувати свої обов’язки.

Зустрічі на теми прав дітей, цькування в шкільному колективі, відповідальності за порушення відбулися на базі Хмельницького апеляційного суду та в бібліотеках міста.

У Хмельницькому апеляційному суді учні інноваційної приватної школи, які проводять дослідження теми цькувань в учнівському середовищі, вчилися протидіяти булінгу. Про те, чому булити не круто, 17 жовтня школярам розповідала юристка Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Ольга Чорна.

Фахівчиня центру пояснила дітям, як відрізнити булінг від шкільного конфлікту та як запобігти цьому явищу в дитячому колективі. Головна спеціалістка відділу аналітично-статистичної роботи суду Юлія Салдан доповнила колегу прикладами із судової практики.

Діти активно долучалися до розмови, розповідали власні історії, пропонували, як вирішити проблему в конкретних, запропонованих юристками ситуаціях. Особливо жваво школярі обговорювали актуальну тему кібербулінгу.

Того ж дня учні Хмельницької ЗОШ №21 вивчали свої права, виконуючи завдання правового квесту. До навчальної гри четвертокласників запросили юристка Ольга Чорна та бібліотекарі Хмельницької обласної бібліотеки для дітей імені Т.Г. Шевченка. Під час квесту діти брали участь у бліц-вікторині, визначали, які права героїв популярних казок порушено, складали правове гасло. У результаті активної та пізнавальної гри школярі дізналися про свої основні права та обов’язки.

Мінідискусія «Правове виховання: пустощі та кримінальна відповідальність» відбулась у бібліотеці-філії №2 Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи. Про наслідки вчинення правопорушень старшокласникам Хмельницької ЗОШ №22 розповідали фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Оксана Банкова та адвокатка Руслана Матущак.

Які види відповідальності визначає українське законодавство, з якого віку та в якій формі неповнолітні мають відповідати за свої проступки, яким чином можна захистити свої права, якщо їх порушено, – на ці та інші питання підлітки відповідали під час обговорення.

За допомогою реальних прикладів із судової практики Руслана Матущак пояснила школярам, наскільки небезпечними можуть бути шкільні пустощі, розповіла про найбільш поширені порушення, які скоюють підлітки, і закликала бути розважливими та поміркованими у своїх вчинках.

Чергове засідання правового клубу Хмельницької центральної міської бібліотеки присвятили темі булінгу. До розмови, яка відбувалась 18 жовтня, запросили дев’ятикласників НВО №5. Про різновиди цькування та способи його уникнути й подолати в шкільному колективі учням розповіла Ольга Чорна. Від представниці Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області Оксани Кізаєвої підлітки дізналися, які правові інструменти боротьби з несправедливістю доступні в Україні.