назад

Позбавлені волі але не права голосу. Про механізм волевиявлення на спецдільницях розповіли засудженим Городищенської виправної колонії

Про виборче законодавство, порядок голосування та захист виборчого права, дізнались засуджені Державної установи «Городищенська виправна колонія (№ 96)» від заступника директора Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Миколи Павлюка та громадської омбудсменки із захисту виборчих прав Громадянської мережі «ОПОРА» у Рівненській області Марії Цип’ящук.

 

Декільком десяткам засуджених Державної установи «Городищенська виправна колонія (№ 96)» на зустрічі з заступником директора Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Миколою Павлюком та громадською омбудсменкою із захисту виборчих прав Громадянської мережі «ОПОРА» у Рівненській області Марією Цип’ящук, було роз’яснено про виборчі права та шляхи їх реалізації і захисту.

Українське законодавство гарантує виборче право людям, що відбувають покарання у місцях позбавлення волі. Відтак, воно має бути забезпечене на рівні з усіма іншими виборцями. Примітно, що на  позачергових парламентських виборах засуджені будуть голосувати не лише по єдиному виборчому округу але й по одномандатних виборчих округах. Отже, кожен засуджений повинен отримати 2 бюлетені: для голосування за політичну партію та для голосування за кандидатів-мажоритарників.

Тому під час зустрічі окрему увагу було приділено питанням, що стосуються особливостей  виборчого процесу на цих позачергових виборах до Верховної Ради України, порядку голосування. Також детально роз’яснено  різницю між видами округів та відмінностями у поняттях  «мажоритарний кандидат»  та «кандидат за партійними  списками» .

Аби скористатись своїм правом на волевиявлення, засудженим першочергово потрібно перевірити наявність свого прізвища у списках виборців. Це можна зробити за допомогою адміністрації установи. У день волевиявлення з 8 до 20 потрібно прийти до виборчої дільниці на території установи, пред’явивши картку установи виконання покарань, яку мають надати до входу в приміщення для голосування. Проголосувати можна лише за одну партію та одного кандидата. Якщо була допущена помилка, необхідно звернутись до члена комісії, що видав бюлетень із заявою-проханням видати новий бюлетень в обмін на зіпсований.  Проте, у разі повторної помилки новий бюлетень вже не видадуть.

Інформаційний семінар  пройшов в рамках  виконання Меморандуму про співпрацю між Адміністрацією Державної кримінально-виконавчої служби України та Координаційним центром з надання правової допомоги а також  Меморандуму про співпрацю між Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» та Координаційним центром з надання правової допомоги. Відтак, для засуджених також  було організовано  роботу мобільного пункту консультування. Всього, з питаннями  соціального характеру, порядку виконання вироків а також  щодо складання та формулювання вимог про залучення захисника, звернулось 6 осіб.

Разом з тим, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Микола Павлюк під час зустрічі з адміністрацією установи обговорив подальшу співпрацю задля дотримання принципів прозорості та відкритості в світлі сучасного етапу розвитку виправної системи. Також, в рамках реалізації загальнонаціональної кампанії Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!»,  персоналу установи передано ряд інформаційних буклетів з широкого кола правових питань, що є актуальними для засуджених.