назад

Працівники системи БПД Львівщини взяли участь у конференції «Правові можливості громад та доступ до медіації»

25 січня в приміщенні готелю Львів відбулась конференція «Правові можливості громад та доступ до медіації». Система безоплатної правової допомоги Львівщини активно популяризує медіацію з 2019 року. 

У листопаді минулого року був прийнятий закон про медіацію. Ця подія стала своєрідним поштовхом для того, аби ще більше людей не лише дізнались про такий метод врегулювання спору, а й про можливість скористатись ним.

«Важливо те, що наші юристи мали змогу виїхати у найвіддаленіші села громад та з’ясувати правові потреби мешканців. Змогли наголосити органам місцевого самоврядування про їхній обов’язок надання первинної консультації, а мешканцям – про можливості системи безоплатної правової допомоги.», – наголосила директор Львівського місцевого центру з надання БВПД Уляна Стефак.

«Для нас як для партнерів дуже важлива підтримка системи безоплатної правової допомоги, адже вони, як і органи місцевого самоврядування надають допомогу в забезпеченні доступу до медіації. Це означає що людина може прийти до вас і сказати: «мені потрібна інформація, а що таке медіація, де я можу знайти медіатора?» і насправді людина отримає те що хоче», – зауважила Ірина Федорич, медіаторка громадської організації «Львівський центр медіації».

Під час наступної панельної сесії спікери обговорили розвиток спроможності громад в забезпеченні доступу до медіації. Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області Віра Іськович розповіла присутнім про проєкт «Відновне правосуддя для неповнолітніх», а також про те як завдяки медіації підлітки були звільнені від кримінальної відповідальності.

« З 23 справ які ми мали впродовж 2019-2021 року є 17 успішних, тобто неповнолітні були звільнені від покарання. Ми активно розповідаємо про проєкт для того, щоб люди не боялись, знали про таку можливість.»

«Медіацію можна застосовувати не лише у кримінальних справах. Адже це не лише можливість в досудовому порядку вирішити конфлікт, а й з’ясувати для себе що саме ти хочеш, попрацювати з власними емоціями», – ділиться начальник відділу правопросвітництва та надання БПД Самбірського місцевого центру з надання БВПД Леся Сушко.

Директор Регіонального центру з надання БВПД Ігор Микитин нагадав присутнім про систему безоплатної правової допомоги:

« Безоплатна правова допомога побудована пірамідою. Координаційний центр – в Києві, 26 регіональних центрів, які займаються виключно криміналом. У нашій області ж діє Регіональний центр, 5 місцевих центрів, а також понад 20 точок бюро правової допомоги, які займаються цивільними, адміністративними справами, а також надають допомогу у кримінальних провадженнях постраждалим та свідкам.»

Довідково: ГО «Освітній ресурсний центр» реалізовувала проєкт у співпраці з Львівським місцевим центром безоплатної вторинної правової допомоги та ГО «Львівський центр медіації» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» (програма Права людини і правосуддя) в рамках проєкту «EU4USocietу» у співпраці з Європейським Союзом.