назад
21.09.15

«Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги» – круглий стіл на Донеччині

 IMG 20150911 14084211 вересня 2015 року у Святогірську, що на Донеччині,  відбувся круглий стіл на тему: «Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги». Захід організовано за ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

У заході взяли участь адвокати, які надають безоплатну правову допомогу у Донецькій області, представники Донецької ОДА, регіонального та місцевих центрів з надання БВПД (частина у режимі скайп-конференції). З вітальними доповідями виступили  Курільчук Ігор Геннадійович, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій області, член Ради адвокатів Донецької області, та Сербіна Анастасія Валеріївна, керівник Донецького відокремленого підрозділу ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу».

 

Метою зустрічі стало обговорення проблемних питань, що можуть виникати під час надання безоплатної вторинної правової допомоги, стимулювання регіональних ініціатив та поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування, органами місцевого самоврядування і центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Ігор Курільчук поінформував присутніх про діяльність Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій області у 2015 році, проблеми, із якими стикаються адвокати під час надання безоплатної вторинної правової допомоги з урахуванням специфіки регіону. 

IMG 20150912 151010

Серед інших тем, що обговорювались, – проведення інформаційної кампанії з метою залучення адвокатів до роботи в системі безоплатної вторинної правової допомоги; окремі аспекти професійної етики адвокатів у зв’язку із забезпеченням надання безоплатної вторинної правової допомоги з 1 липня 2015 року; надання БПД біженцям та внутрішньо переміщеним особам; проблемні питання, які виникають у адвокатів під час надання безоплатної вторинної правової допомоги; залучення адвокатів до надання БПД органами місцевого самоврядування шляхом укладання з ними договорів на постійній або тимчасовій основі; складнощі, що виникають у зв’язку з забезпеченням надання адвокатами правової допомоги засудженим особам; розроблення стандартів якості надання БПД в цивільних та адміністративних справах.

Дискусія серед учасників заходу не змогла оминути обставин, що охопили Схід України. Ситуація в Донецькій області продовжує бути вкрай загостреною через проведення антитерористичної операції. Органи адвокатського самоврядування фактично не діють. Область обслуговує лише 90 адвокатів, кількість яких є недостатньою для покриття всіх територій та кількості проваджень, в яких вони беруть участь.

Великі сподівання покладаються на 8 конкурс з відбору адвокатів до системи надання БВПД. З метою широкої інформаційної компанії по залученню адвокатів до конкурсу вживаються заходи щодо розміщення оголошень про конкурси на доступних ресурсах: веб-сайтах, приміщеннях суду, ЗМІ. Під час зустрічі, зокрема, було досягнуто домовленості про інформаційні оголошення щодо проведення конкурсу на веб-сайті ОДА. Про проблемні питання, що виникають у адвокатів під час надання безоплатної вторинної правової допомоги в цивільних та адміністративних справах та з питань захисту прав вимушених переселенців розповів Ярослав Писарев, директор Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. «Діяльність місцевих центрів знаходиться в процесі «обкатування» через нетривалість роботи у даному напрямі, вирішуються побутові проблеми, але допомога надається оперативно та якісно усім, хто звертається до центру. У зв’язку із охопленням Краматорським місцевим центром з надання БВПД великої території та за для зручності особам пенсійного віку та тим, які мають вади здоров’я, запроваджено практику виїзних зустрічей та прийому документів для вирішення питання про надання безоплатної вторинної правової допомоги. З метою безперервного надання якісної правової допомоги особам, які звертаються до місцевих центрів, але фактично не підпадають під дію ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», на місцевому рівні вживаються заходи щодо налагодження співпраці з іншими організаціями, які можуть надавати допомогу pro bono».

Учасники круглого столу одностайно погодились із складністю підтвердження можливості отримати безоплатну вторинну правову допомогу та неможливість отримати таку в рамках дії ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» учасникам АТО, які не мають відповідного статусу, але вже потребують судового захисту. А також – переселенцям (внутрішньо переміщені особи), які через втрату документів також зіштовхуються із низкою проблем, та потребують правової допомоги у їх вирішенні. Серед інших проблем також будо зазначено складність представлення інтересів на всій території підсудності, яка визначена Законом у зв’язку із проведенням АТО. Так, наприклад, доручення може бути видано адвокату в м. Маріуполь, де фактично знаходиться внутрішній переселенець, через реєстрацію відповідача у зоні АТО підсудність може бути закріплена за м. Краматорськ, а суд апеляційної інстанції – у Запорізькій області, через що адвокат понесе додаткових витрат ресурсів та часу. Ця проблема, на думку учасників заходу, потребує законодавчого врегулювання.

Про проблемні питання, що виникають у адвокатів під час надання правової допомоги засудженим особам розповіла Анастасія Сербіна. Зокрема, було заначено наступне: нечіткість меж дії доручення про надання безоплатної правової допомоги засудженим особам (як за строками так і за сферами права); відсутність інформації про суть правової допомоги, за якою звернулась особа, внаслідок чого неможливо до першого побачення з клієнтом визначитися із сферою права, вирішити питання власної компетенції адвоката та документів, кодексів та інших матеріалів, які слід взяти на перше побачення; не встановлення правомірності надання правової допомоги, адже непоодинокими випадками є встановлення вже під час першого побачення бажання особи отримати безоплатну правову допомогу по складанню документів для звернення в міжнародні інстанції захисту, що неможливо в рамках надання безоплатної вторинної правової допомоги.
З метою економії бюджетних коштів та часу адвоката, як певне вирішення даних питань, учасники обговорення визначили необхідність проведення інформаційної компанії по закладам виконання покарань щодо можливості отримання правової допомоги за рахунок держави, важливості правильного формулювання звернення за такою допомогою та розроблення типової анкети особи, яка звертається за правовою допомогою. Питання перспективності правової допомоги також мають важливе значення, оскільки бюджетні кошти не можливо витрачати на марні сподівання клієнта, якому втрачати вже немає чого. Також були названі проблеми територіальності надання правової допомоги засудженій особі, яка відбуває покарання в одній області, а матеріали її справи знаходяться в іншій, що дорого коштує як державі, так і самому адвокату, адже оплата вартості послуг в такому випадку є вкрай малою.

IMG 20150911 155605
Усі гості круглого столу також висловили своє побажання про необхідність підвищення вартості послуг адвоката системи БПД.

Адвокат Олександр Кадієвський розповів про проблемні питання при залученні адвоката для проведення окремої процесуальної дії (ст. 53 КПК). Дотримання адвокатами системи БПД Правил адвокатської етики при наданні правової допомоги. Серед таких буди названі зловживання слідства чи суду для залучення адвоката в порядку ст. 53 КПК України, відсутність ознаки «невідкладності» такої дії. «Центр не може не виконати ухвалу суду про залучення адвоката про проведення окремої процесуальної дії, призначені адвокати доповідають, що об’єктивних підстав в більшості випадків залучення адвоката не було. Є випадки навмисного тиску сторони обвинувачення чи суду на адвоката, який виявляє тверду позицію у справі. Єдиним баченням подолання таких зловживань є це чітке виконання Правил адвокатської етики та Стандартів якості надання безоплатної правової допомоги у кримінальному процесі, що унеможливить порушення права на належний захист підозрюваного/обвинуваченого, втручання у законну діяльність іншого захисника та якість правової допомоги в цілому. За наслідками виданими доручення на окрему процесуальну дію можна зробити звіт законності ухвал суду та направити інформаційного листа на судову адміністрацію про недопущення порушень прав учасників кримінального провадження. У разі порушення адвокатом Правил адвокатської етики слід вирішувати питання про відкриття дисциплінарного провадження відносно нього на підставі звернення іншого адвоката або самого клієнта. Питання взаємоповаги адвокатів є вкрай важливими».

Учасники круглого столу говорили про необхідність розроблення стандартів якості надання БВПД у цивільних та адміністративних справах. Через великий обсяг правової допомоги та різноманітність сфер дії адвоката питання розроблення таких стандартів – тривалий та клопіткий процес. Однак, на думку учасників заходу, є гарантією якості правової допомоги та захисту як інтересів клієнта, так і його адвоката.

За результатами круглого столу учасники вирішили й надалі продовжити зустрічі у форматі круглих столів, оскільки це дозволить вирішувати спільні проблеми та ефективно взаємодіяти; проводити спільні заходи з залученням представників правоохоронних органів, органів прокуратури, пенітенціарних установ та суддів; з громадською організацією задля захисту прав адвокатів та підвищенню їх кваліфікації, проводити спільні заходи; розробляти подальші спільні дії щодо забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги.

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter