назад
14.04.16

Практику судового захисту прав переселенців обговорюють у Святогірську

12969201 1110772928975141 1274848653 nСьогодні, 13 квітня, у Святогірську Донецької області розпочався дводенний круглий стіл «Судовий захист прав ВПО: сучасні виклики та стандарти Ради Європи», організований Апеляційним судом Донецької області за підтримки Проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні». У заході беруть участь представники Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги – начальник управління забезпечення доступу до правової допомоги Олена Сінчук та начальник управління забезпечення якості правової допомоги Вікторія Мітько.

Із вступним словом до учасників обговорення звернулися Голова Апеляційного суду Донецької області Олександр Агєєв, заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Станіслав Кравченко, Голова Донецького апеляційного адміністративного суду Раїса Ханова, Голова Донецького апеляційного господарського суду Сергій Малашкевич, Голова Апеляційного суду Луганської області Володимир Гаврилюк та керівник Проекту «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» Ганна Христова.

«Важко реалізувати всі завдання, які стоять у цей тяжкий час перед адміністративною юстицію. До адмінсуду надходить дуже велика кількість соціальних, майнових, пенсійних справ. Найгловніше те, що нам в умовах проведення АТО вдалося зберегти колектив людей та професійну гідність. А разом ми усе подолаємо» , – зазначила Раїса Ханова.

Звертаючись до присутніх, Ганна Христова наголосила: «Хочу відзначити активну роботу команди системи безоплатної правової допомоги, яка відчуваються у кожному кроці та яка спрямована на забезпечення захисту гарантованих прав людей, зокрема, права на безоплатну правову допомогу».

12969326 1110773595641741 2063679733 n

Окрім того, в перший день заходу до обговорення долучилися судді та інші фахівці.

Про судовий захист прав, свобод та інтересів громадян України, які внаслідок проведення АТО стали вимушеними переселенцями, розповіла суддя апеляційного суду Донецької області Людмила Соломаха. Зокрема, вона зауважила, що до суду переважно надходить три категорії справ: встановлення факту народження, смерті на тимчасово окупованій території, відшкодування шкоди, завданої внаслідок терористичних актів та проведення АТО, та захист трудових прав ВПО.

Суддя Апеляційного суду Донецької області Олена Осипчук наголосила: «Як джерело права, судами необхідно використовувати практику ЄСПЛ щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб».

12969288 1028917893849855 1229609461 n

Другого дня учасники круглого столу продовжили обговорення тем, що стосуються захисту прав внутрішньо переміщених осіб у суді.

12988057 1111516438900790 1744026657 n

Про освітні права внутрішньо переміщених осіб в частині способів та механізмів їх реалізації розповів професор Інституту законодавства ВРУ Борис Бабін. Так, глобальними стандартами забезпечення права на освіту є 13 стаття Міжнародного пакту про економічні, соціальні та культурні права, 28 стаття Конвенції про права дитини, стаття 26 Загальної декларації прав людини та стаття 14 Декларації прав корінних народів. «Було б добре, щоб посилання на міжнародні стандарти відображалися у рішеннях національних судів» – зазначив він.

babin

У своєму виступі суддя Апеляційного суду Донецької області Любомир Нікіфоряк наголосив на проблемах людей, які стали жертвами торгівлі, внаслідок сексуальної експлуатації, проституції, продажу органів тощо, переважно з власної необережності. Зокрема, за даними статистичного аналізу, які повідомив лектор, у період з 2000 по 2015 роки більшість жертв торгівлі, які звернулися до відповідних органів та стали на облік, як такі, за країнами становило: 46 % – у РФ, 13 % – у Туреччині та 11 % у Польщі.

Аналітик з правових питань, ГО «Право на захист» Олена Виноградова презентувала досвід країн світу щодо захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

13022449 1111539728898461 376883293 n

Загалом протягом двох днів учасники заходу обговорюватимуть питання захисту прав внутрішньо переміщених осіб у суді, а саме:

  • права людини внутрішньо переміщених осіб у практиці Європейського суду з прав людини;
  • судовий захист прав, свобод та інтересів громадян України, які стали вимушеними переселенцями;
  • захист у судах прав вимушених переселенців та громадян України, що знаходяться на тимчасово окупованій території, які пов’язані із встановленням фактів народження і смерті;
  • еволюцію законодавства України про внутрішньо переміщених осіб та стандарти Ради Європи;
  • моніторинг змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»;
  • аспекти застосування податкового законодавства та іншого регуляторного законодавства в умовах проведення АТО;
  • практичні питання судового захисту трудових прав ВПО: стягнення заборгованості із заробітної плати, страхових виплат з відшкодування шкоди здоров’ю;
  • реалізацію в ході судового розгляду цивільних справ положень процесуальних норм права та дотримання прав і свобод ВПО, способи повідомлення осіб, що стали вимушеними переселенцями, про час та місце судового розгляду справ, форми їх участі в судовому засіданні;
  • особливості застосування окремих гарантій Європейської конвенції з прав людини у справах стосовно ВПО;
  • освітні та культурні права внутрішньо переміщених осіб: механізми захисту та реалізації;
    проблемі питання виконання державою соціальних гарантій стосовно ВПО та інших осіб,
    які перебувають на території проведення АТО;
  • дотримання прав осіб, які утримуються під вартою та відбувають покарання на території Донецької та Луганської областей в умовах проведення АТО;
  • права ВПО та питання безпеки: особливості розгляду кримінальних проваджень, пов’язаних з тероризмом;
  • захист права власності, житлових та земельних прав («HLP rights») ВПО в Україні: проблеми та перспективи законодавчого врегулювання тощо.

13014992 1110773135641787 1484620943 n

Серед учасників заходу також директор Регіонального центру з надання БВПД у Донецькій області Ігор Курільчук, Регіонального центру з надання БВПД у Луганській області Ольга Родіонова, директори Сєвєродонецького (Володимир Богуш), Краматорського (Ярослав Писарев), Старобільського (Артем Ткаченко), Маріупольського (Олег Батюк) місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, Катерина Гайтан і Анастасія Александрова.

13020633 1110773105641790 910152889 n

ДОВІДКОВО

Проект Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» реалізується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. Проект спрямований на реалізацію заходів з удосконалення нормативно-правової бази стосовно внутрішньо переміщених осіб, імплементації стандартів щодо захисту ВПО та відповідних процедур, сприяння доступу ВПО до психологічної, медичної, соціальної та правової допомоги та підвищення рівня їх обізнаності про свої права, а також підтримку ініціатив щодо інтеграції та підвищення спроможності ВПО на рівні територіальних громад.

Серед національних партнерів проекту – Міністерство соціальної політики, Державна міграційна служба, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерство юстиції України, інші органи виконавчої влади, Координаційний центр з надання правової допомоги, громадські організації та місцеві органи влади.

Передбачається, що Координаційний центр з надання правової допомоги як національний партнер проекту буде залучений до участі у заходах з удосконалення законодавства щодо регулювання питань внутрішньо переміщених осіб (ВПО); проведення навчання для фронтлайнерів місцевих центрів з надання БВПД та адвокатів з питань захисту ВПО, розроблення відповідного курсу дистанційного навчання для адвокатів та працівників центрів; проведення інформаційно-роз’яснювальної кампанії для ВПО з питань отримання ними правової допомоги та матеріалів візуалізації мобільних консультаційних пунктів для ВПО; а також – підтримки створення і наповнення бази електронних консультацій з типових питань, з якими звертаються ВПО до центрів та в майбутньому звертатимуться до бюро правової допомоги.

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+  тTwitter