назад

Працевлаштування неповнолітніх в Україні

106-114 березня 2018 року головний спеціаліст Чернівецького бюро правової допомоги Інна Гавринюк в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» провела лекцію для учнів школи № 39 в місті Чернівці на тему «Трудові права та обов’язки неповнолітніх».

У трудових відносинах неповнолітні громадяни у правах прирівнюються до повнолітніх, тому вони так само зобов’язані чесно і сумлінно працювати, своєчасно і точно виконувати розпорядження роботодавця, додержуватися трудової дисципліни тощо. Про це школярам під час лекції розповіла фахівець бюро правової допомоги. «Водночас у сфері охорони праці, в питаннях визначення робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці неповнолітні користуються певними пільгами, встановленими законодавством України, що зазначено у статті 187 Кодексу законів про працю України, – зауважила Інна Гавринюк. – Це пояснюється необхідністю враховувати фізіологічні особливості організму підлітків та забезпечити їхні права на освіту, відпочинок, захист життя та здоров’я».

106-2

Серед міжнародних нормативно- правових актів основним документом є Конвенція ООН про права дитини (ратифікована Постановою Верховної Ради від 27 лютого 1991 р. № 789-XII), яка закріплює право дитини на захист від економічної експлуатації та від виконання роботи, яка може становити небезпеку для її здоров’я, перешкоджати її фізичному, розумовому, духовному, моральному та соціальному розвитку. Конвенція ООН про права дитини зобов’язує держави-учасниці захищати дітей від експлуатації у будь-якій формі, здатній завдавати їм моральної, фізичної, психічної чи іншої шкоди.

106-3

Під час зустрічі учням повідомили про те, що 7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для дітей.

Учні виявили неабиякий інтерес до теми обговорення та зацікавилися можливими варіантами вирішення різноманітних питань та ситуацій, які можуть виникнути під час працевлаштування на роботу.

По завершенню заходу фахівець системи безоплатної правової допомоги роздала учням інформаційні буклети та надала контактну інформацію.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.

До фахівців Чернівецького бюро правової допомоги можна звертатися за адресою: м. Чернівці, вул. І. Підкови, 2, тел. (0 372) 56-25-85.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).