назад

Працівники системи БПД допомогли достроково отримати орендну плату за паї

IMG 606520 серпня 2017 року директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк, на запрошення Спасівського сільського голови Романа Кравця, прийняв участь у заходах з нагоди 530-ї річниці села Цурків. Під час перебування на заході Василь Овдіюк проінформував жителів села про діяльність системи безоплатної правової допомоги в Україні та провів прийом громадян.

В ході проведення правороз’яснювальної кампанії особлива увага селян була закцентована на останніх ініціативах Мін’юсту щодо недопущення порушень прав власників земельних паїв та на можливості вільно розпоряджатись своєю земельною ділянкою.

Особливо громадян цікавили роз’яснення щодо укладення та реєстрації договорів оренди, вирішення земельних спорів, порядок отримання земельної ділянки, порядок зміни цільового призначення земельної ділянки, отримання земельних ділянок учасниками антитерористичної операції, а також можливість передачі земельної ділянки в суборенду, якщо в договорі оренди така умова не зазначена.

2

Після проведення інформування громадян про їх права, директор РЦ в приміщенні сільської школи провів прийом жителів села, котрі виявили бажання отримати консультацію та правову допомогу. Зокрема, двоє сільських жителів звернулися з питанням дострокового отримання орендної плати за землю, в зв’язку з тим, що перебувають на даний час у скрутному матеріальному становищі.

4

Відповідно ст.15 Закону України “Про оренду землі”, однією з істотних умов договору про оренду є розмір орендної плати за рік, форма та строки її платежу. При ознайомленні із договорами вказаних громадян, встановлено, що згідно договору орендна плата повинна бути виплачена до 31 грудня. Користуючись тим, що під час святкування дня заснування села були присутні представники сільськогосподарського підприємства, яке орендує землю, директор РЦ мав змогу обговорити з ними вказане питання. В результаті чого була досягнута домовленість щодо виплати заявникам орендної плати достроково.

3

Сьогодні, 21 серпня, центр був проінформований, що грошові кошти за оренду землі власники паїв отримали в повному обсязі.