назад
15.08.16

Працівники системи БПД допомогли внутрішньо переміщеній особі встановити факт народження дитини

85221 червня 2016 року до Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася громадянка Р., що має статус внутрішньо переміщеної особи та потребує допомоги щодо встановлення факту народження дитини, а також отримання свідоцтва про її народження.
Як пояснила громадянка Р. працівникам Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, доньку вона народила в червні  2015 року по місцю проживання, на тимчасово окупованій території в м. Краснодон Луганської області. На час пологів жінка не перебувала у шлюбі та не мала змоги отримати медичне свідоцтво про народження дитини, оскільки народжувала передчасно під час обстрілу. До лікарні породілля не зверталась, а після пологів одразу переїхала до родичів в м. Олександрію Кіровоградської області.
Начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Олександрійського місцевого центру Валерій Боровський підготував та подав до Олександрійського міськрайонного суду  Кіровоградської області – заяву про встановлення факту народження дитини в порядку ст. 257-1 ЦПК України.
За результатами розгляду справи 29 червня 2016 року Олександрійським міськрайонним судом  Кіровоградської області у справі № 398/2130/16-ц було прийнято рішення про задоволення заяви.
30 червня 2016 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по м. Олександрія зареєстровано факт народження дитини та видано свідоцтво, що дає громадянці Р. право, як матері, на отримання всіх соціальних пільг.
До уваги внутрішньо переміщених осіб!
Мешканці тимчасово окупованих територій України, як ті, хто там проживає нині, так і внутрішньо переміщені особи, котрі змушені були виїхати в інші регіони нашої держави, часто стикаються з проблемами оформлення документів. Серед них, наприклад, доволі частою є проблемна реєстрація народження дитини. Це може стати перепоною для оформлення соціальних допомог. Адже ті «документи», які видають на окупованій території, не мають юридичної сили та не визнаються на території України.
Нещодавно набув чинності Закон «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України». Він покликаний вирішити зазначені вище проблеми.
Такі факти встановлюються судами України на підставі заяв зацікавлених осіб.
Відповідно до ст. 271-1 ЦПК України, заява про встановлення факту народження особи на цих територіях може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами окупованої території України, незалежно від місця проживання заявника.
Для підтвердження факту й обставин народження, той, хто звертається до суду, повинен надати докази, що підтверджують це. Згідно зі статтею 58 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко- і відеозаписів, висновків експертів. 
Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.
В рішенні про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, зокрема, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків.
Копія судового рішення видається особам, які брали участь у справі, негайно після проголошення такого рішення або ж невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження  особи.
Тобто, особа отримує копію судового рішення безпосередньо в суді і самостійно звертається з ним до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, або ж суд сам направляє таку копію до вказаного органу, який має провести державну реєстрацію народження – та видати відповідні свідоцтва про це.
Важливо! Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України підлягає негайному виконанню.
Якщо в особи виникають проблеми з подачею заяви до суду про встановлення факту народження дитини, вона може звернутися до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для вирішення даного питання.