назад

Праця неповнолітніх: що потрібно знати

1Під час шкільних канікул у багатьох дітей старшого віку виникає бажання працювати, тому фахівці системи БПД Херсонщини звертають увагу підлітків та їх батьків на те, які права мають неповнолітні особи.

Загалом фахівці системи БПД проводять широку інформаційно-консультативну роботу серед молоді та роботодавців щодо підвищення правової обізнаності в питаннях охорони праці неповнолітніх та захисту їх прав. За даними Міжнародної організації праці, в Україні працює майже кожен третій віком від 15 до 24 років, що становить понад 1 млн. наших громадян.

2До Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею Координаційний центр з надання правової допомоги розробив буклет, який ми пропонуємо переглянути.

Праця неповнолітніх врегульована трудовим законодавством про працю неповнолітніх осіб, які не досягли 18 рокiв.

За загальним правилом, прийняття на роботу осіб молодших 16 років не допускається. Як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли 15 років.

Треба зауважити, що неповнолiтнi у трудових правовiдносинах прирiвнюються у правах до повнолiтнiх, але якщо говорити про охорону працi, тривалість робочого часу, вiдпустки та iнші умови працi – то неповнолітні особи користуються всіма пiльгами, встановленими законодавством України.

Наприклад, максимальна тривалість робочого тижня для неповнолітніх у віці від 14 до 16 років не може тривати більше 24 год., а у віці від 16 до 18 років – 36 год., якщо неповнолітній працює в період канікул чи вже не навчається.

Якщо ж неповнолітній працює у вільний від навчання час, тривалість роботи зменшується вдвічі порівняно з наведеними цифрами.

Неповнолітні не допускається до праці на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, на підземних роботах, до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні, а також до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми, відповідно до переліку важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, граничних норм підіймання і переміщення важких речей, що затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

За даними Міжнародної організації праці, у світі 37 млн. дітей працюють у шкідливих умовах. Крім того, серед них рівень травматизму на роботі на 40% вищий, ніж серед працівників старше 24 років.

КЗпП передбачає суттєві пільги й щодо відпусток неповнолітніх працівників. Насамперед її тривалість більша – щорічна відпустка неповнолітнього працівника не може бути меншою ніж 31 день, до того ж вона надається в зручний для нього час за його бажанням.

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею фахівці Херсонського місцевого центру з надання БВПД провели декілька заходів.

3Так, спеціаліст Білозерського бюро правової допомоги Наталія Нечай для учнів 9-10 класів Станіславської загальноосвітньої школи спільно з працівниками ГО «Білозерський центр регіонального розвитку» підготувала лекцію.

Тема лекції «Особливості легалізації праці неповнолітніх» привернула увагу учнів, бо деякі з них планують працювати під час літніх канікул.

Учні дізналися про всі тонкощі трудового законодавства, а саме: переваги та недоліки офіційного та неофіційного працевлаштування.

4 5

Аналізуючи законодавство про працю, юрист Білозерського офісу Мережі правового розвитку зупинився на основних моментах. Насамперед, наголосив на тому, що офіційне працевлаштування – це певна гарантія роботодавця соціальних, економічних, трудових та інших прав працівника.

Наталія Нечай, у свою чергу, роз’яснила правові основи охорони праці, наголошуючи на гарантіях прав охорони праці, згадала про умови праці відповідно до нормативно-правових актів.

6

Для кращого засвоєння матеріалу спікери підготували роздаткові матеріали, буклети та анкети про дотримання трудового законодавства.

Діти жваво обговорювали тему, ставили запитання, наводили приклади, але головне, що вони засвоїли матеріал і тепер зможуть захистити свої права, так само як і їх однолітки з Білозерської загальноосвітньої школи №3.

7В останні дня травня спеціаліст Білозерського бюро правової допомоги Альона Василевич ознайомила учнів 8-го класу із законодавством, яким визначено права людини, та повідомила, куди треба звертатися у випадку їх порушення.

Враховуючи, що деякі з учнів виявили бажання працювати, фахівець розглянула нормативно-правові акти держави про охорону праці та Кодекс законів про працю України, акцентуючи увагу на важких роботах і роботах із шкідливими й небезпечними умовами праці. Окремо зупинилась на переліку робіт, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх.

8Про охорону праці дітей розказала освітянам спеціаліст Олешківського бюро правової допомоги Тетяна Бабаскіна.

Напередодні Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею, який проходить під гаслом «Захищене і здорове покоління», фахівець бюро провела в Управлінні освіти, культури, сім’ї, молоді та спорту Олешківської РДА семінар-практикум з правових основ охорони праці.

Під час заходу фахівець системи БПД наголосила на основних гарантіях захисту прав охорони праці дітей, а також згадала про умови праці, відповідно до нормативно-правових актів.

По завершенні кожного із заходів діти, вчителі та батьки отримали інформаційні буклети з правовими консультаціями та контактами центрів та бюро, а також пам´ятки, розроблені Міністерством юстиції в рамках загальнонаціонального просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!».