назад

Правники долучились до всеукраїнської акції донорів

50508718 1641783349462438 1292631752749088768 nДо Дня Соборності України фахівці Першого дніпровського місцевого центру з надання БВПД спільно із партнерами приєдналися до загальноукраїнської акції донорів «Ланцюг милосердя». Об 11:00 годині 22 січня по всій країні  донори одночасно здали кров на допомогу онкохворим дітям.

Екологічна ситуація в країні, нажаль, залишає бажати кращого, що не може не позначатися на молодому зростаючому поколінні – статистика невтішна. До того ж у зв’язку із низькою поінформованістю людей про донорство, існує доволі багато міфів, які беззаперечно лякають. Правник Першого дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторія Дубовенко розвіює найпоширеніші з них.

Міф №1. У мене поширена група крові, тому її не потрібно здавати.

Якщо група крові поширена серед донорів, то вона поширена й серед реципієнтів, донорська кров потрібна завжди.

Міф №2. Під час здачі крові можна заразитися.

Заклади служби крові забезпечені одноразовим, стерильним обладнанням та індивідуальними системами.

Міф №3. Донорство – це страшно, боляче і довго.

Насправді, єдиним неприємним моментом протягом всієї процедури є укол голкою, що навряд чи можна назвати “страшною і болючою” процедурою. Порізи та удари, з якими ми зіштовхуємось ледь не щодня завдають значно більшого болю. До того ж, донація крові триває не більше 10 хвилин.

Міф №4. Донорство шкідливе для здоров’я.

Донорство не шкодить здоров‘ю, а навпаки покращує стан організму.

Завдяки йому нормалізується кровообіг, відбувається профілактика серцево-судинних захворювань, покращується робота імунної системи та відбувається загальне омолодження організму.

Міф №5. Мене це не стосується.

Будь-якій людині може в якийсь момент знадобитися донорська кров. Недостатня кількість донорів у закладах служби крові пов’язана з неосвіченістю людей у питаннях донорства. Ніхто ніколи не задумується про те, що можливо йому колись потрібна буде трансфузія компоненту донорської крові. В школах дітям не розповідають про донорство. За статистикою, кожна третя людина протягом свого життя потребує переливання крові. І сьогодні ви можете стати донором і допомогти.

У м. Дніпро здати кров можна в КП «Дніпропетровська обласна станція переливання крові», яка працює щоденно з дев‘яти до тринадцяти за адресою: вул. Богдана Хмельницького 17. Персонал ввічливий та привітний. Більше інформації про донорство можна дізнатися на сайті donor.ua.

Якщо вам потрібна правова інформація та консультація або якщо ваші права порушені, звертайтеся до Першого дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел.(056) 742-82-32, (099) 232-77-89.

Детальну інформацію з питань отримання безоплатної правової допомоги можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.

{gallery}news/2019/01/3{/gallery}