назад

Правники Нікополя обговорили проблемні питання реалізації прав внутрішньо переміщених осіб

12 12 2017 Нікополь КС ВПО212 грудня 2017 року команда Нікопольського місцевого центру  з надання БВПД спільно з  представником громадської організації «Всеукраїнське товариство ветеранів АТО» Сергієм Копчик провели круглий стіл «Проблемні питання реалізації прав внутрішньо переміщених осіб в м. Нікополі». Участь у заході взяли переселенці, учасники АТО, а також представники  Нікопольської міської ради і міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Присутні обговорили механізми реалізації прав внутрішньо переміщених осіб. Директор Нікопольського місцевого центру з надання БВПД Володимир Федоров закцентував увагу присутніх на тому, що окрім проблем із реєстрацією та праце­влаштуванням, такі громадяни мають складнощі щодо відновлення документів, отримання довідок та свідоцтв. Ці питання набувають особливого значення з огляду на суттєве погіршення майнового та матеріального становища переселенців, втрати ними майна, а також загрози втрати права на спадщину. Адже починаючи з 1 грудня 2014 року документи, навіть ті, на яких стоїть українська печатка, видані на непідконтрольній Україні території, вважаються недійсними та не мають юридичної сили. «Однак такі документи, як виняток, можуть братись до уваги судом та оцінюватись разом з іншими доказами, – підкреслив очільник центру, –  у порядку статті 2571 Цивільного процесуального кодексу України. Такий порядок прийняття документів склався відповідно до практики Міжнародного суду ООН».

Володимир Чернишов, фахівець Нікопольського місцевого центру, зазначив, що однією із найважливіших проблем переселенців залишається житло. Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб», переселенці мають право на забезпечення органами державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та суб’єктами приватного права можливості безоплатного тимчасового проживання (за умови оплати особою вартості комунальних послуг) протягом шести місяців з моменту взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Проте порядку отримання у користування такого житла немає. На практиці це виливається в те, що на місцях переселенцям відмовляють у наданні житла, посилаючись на його відсутність. Іншою проблемою є компенсація (відшкодування) вартості зруйнованого житла. Відповідно до ст. 19 ЗУ «Про боротьбу із тероризмом» (відповідно до цього Закону 14 квітня 2014 розпочалася антитерористична операція на Сході країни), відшкодування шкоди, заподіяної громадянам терористичним актом, провадиться за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до закону. Проте і це питання досі залишається неврегульованим.

Зважаючи на актуальність піднятої теми в учасників круглого столу виникло чимало приводів для дискусій. Важливо, що кожен з присутніх мав змогу задати актуальні для них питання та отримати кваліфіковані і обґрунтовані відповіді від правників. По завершенню зустрічі всі учасники отримали корисні буклети та інформаційні бюлетені «Юстиція відкрита для людей».

Нагадуємо, що Нікопольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Нікополь, вул. Івана Богуна, 9,  тел. (0566) 68-75-23, (0566) 68-75-40, МТС +380661773774. Номер всеукраїнської гарячої лінії системи надання безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.

{gallery}news/2017/12/06{/gallery}