назад
14.07.16

Право на безоплатну правову допомогу у контексті захисту прав людини ВПО обговорювали під час Регіонального Форуму у Дніпрі

13680675 1010524142400656 7350688628667593869 nПредставники установ, що опікуються правами внутрішньо переміщених осіб (ВПО), зібралися у Дніпрі для обговорення практичних проблем правового захисту ВПО у світлі стандартів Ради Європи та напрацювання рекомендацій для удосконалення національного законодавства та практики його застосування. Досвід Координаційного центру з надання правової допомоги представив його директор Андрій Вишневський.

Упродовж 14-15 липня представники системи БПД беруть участь у Регіональному Форумі на тему «Захист прав людини внутрішньо переміщених осіб: засади національної політики та регіонального реагування», який проходить у приміщенні Дніпропетровської обласної державної адміністрації за участі керівників державних установ та представників міжнародних організацій. Захід ініційовано Дніпропетровською обласною державною адміністрацією спільно з Проектом Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні». Регіональний Форум має на меті обговорення досвіду європейських країн, що зіткнулися з проблемою внутрішнього переміщення, а також основних викликів, що постали перед Україною, та особливостей реагування на потреби переселенців у різних регіонах нашої держави. На Форумі також відбулася презентація аналітичного звіту експертів Проекту Ради Європи стосовно вдосконалення законодавства України у сфері захисту прав ВПО.

F 3

Більше 10% учасників заходу – співробітники системи БПД в Україні, серед яких директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський, спеціалісти Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області заступник директора Ніна Тутова та начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Антон Донецький, директор Дніпродзержинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Лисак та адвокати, які надають БВПД і відповідальні за напрямок роботи з ВПО: Мирослава Дьоміна, Євген Пивовар, Тетяна Логойда, Олександр Цаплін, Сергій Кірєєв, Андрій Мелешко, Олександр Кадієвський.

13645215 1010517242401346 6059955677403877585 n 

Про досвід Координаційного центру з надання правової допомоги у напрямку роботи з ВПО розповів його директор Андрій Вишневський.

Відповідно до статті 34 та статті 35 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, будь-яка особа або група осіб, які вважають себе потерпілими від порушення прав, мають право звернутися за захистом до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), однак ЄСПЛ може брати справу до розгляду лише після того, як було вичерпано всі національні засоби юридичного захисту, згідно із загальновизнаними принципами міжнародного права, і впродовж шести місяців від дати постановлення остаточного рішення на національному рівні. Російська Федерація ратифікувала зазначену Конвенцію, тому вищезгадана скарга може бути подана у тому числі проти Російської Федерації.

У зв’язку з окупацією території Автономної Республіки Крим Російською Федерацією, триваючою агресією на сході України, а також фіксуванням такими організаціями, як Кримська польова місія з прав людини, ОБСЄ, ООН, Human Rights Watch, Інститут релігійної свободи, Amnesty International тощо непоодиноких випадків порушення прав осіб на зазначеній території, для багатьох людей стає актуальним звернення до ЄСПЛ для захисту порушених прав.

Тому з липня 2015 року місцевими центрами з надання БПД надається правова допомога особам, які бажають звернутися до Європейського суду з прав людини. Працівники центрів надають роз’яснення та допомогу по заповненню формуляра українською мовою за формою та відповідно до нотатків для його заповнення, які розміщені на сайті ЄСПЛ.

“Станом на 30 червня 2016 року до місцевих центрів звернулися 74 внутрішньо переміщені особи, серед яких: 58 – надано консультацію, роз´яснення щодо заповнення формуляра заяви до Європейського суду з прав людини для захисту їх прав, порушених Російською Федерацією; 16 – складено відповідну заяву за сприянням працівників зазначених центрів та адвокатів, які співпрацюють з центрами та надають безоплатну вторинну правову допомогу”, – зауважив директор Координаційного центру.

Переглянути повну презентацію Андрія Вишневського

F 4

F 5


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube   Google Google+  тTwitter