назад

13669704 499098426947785 8649446628033042647 n

Фахівцями Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в с. Великі Бережці Кременецького району проведено виїзний прийом громадян з метою розширення доступу до безоплатної правової допомоги людей похилого віку, інвалідів та місцевих жителів.

З метою поширення інформації про безоплатну правову допомогу серед жителів Кременецького району, 11 липня 2016 начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська та в .о. начальника відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Ярослав Лис відвідали з робочим візитом село Великі Бережці та провели робочу зустріч з колективом місцевого стаціонарного геріатричного відділення Кременецького районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) на чолі з старшою медсестрою Марією Грушицькою та з особами , які перебувають на утриманні у даному закладі.

13654195 499103256947302 6617513561988809322 nІнтегратор місцевого центру ознайомив присутніх  з роботою центру, основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема із суб’єктами права на БВПД, зазначеними у статті 14 Закону та переліком підтверджуючих документів, необхідних для отримання такої допомоги.

Крім того, присутні отримали буклети з інформацією про безоплатну правову допомогу, із зазначенням адреси розміщення Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, контактного телефону та скайпу.

А також, проведено виїзний прийом громадян . Особам, котрі звернулися за отриманням правової допомоги, фахівцями Кременецького МЦ з НБВПД надано роз’яснення і консультації по таких питаннях, як отримання субсидії, надання невикористаної відпустки та виплата пенсії особам, які перебувають на повному державному утриманні.

Щодо надання невикористаної відпустки надано роз’яснення, що законодавством не передбачено обмеження щодо використання підряд в поточному році за бажанням працівника невикористаних відпусток за попередні роки. Так само законодавством не передбачено і терміну давності, після якого працівник втратить право на невикористану відпустку. Тому, якщо працівник не скористався своїм правом на таку відпустку за кілька попередніх років (навіть якщо це 5 чи 10 років), то він має право використати ці дні.

Отже, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку за попередній рік чи за кілька попередніх років, він має право використати їх в поточному році, причому, працівник не зобов’язаний  брати таку відпустку частинами.

Обмеження, встановлені статтею 10 Закону України «Про відпустки» (загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, – 69 календарних днів)  стосуються чергової основної та додаткових відпусток, на які має право працівник за один робочий рік.

Також працівникові може бути виплачена компенсація за кожен рік за частину відпустки понад 24 календарних дні (якщо працівник має право на відпустку більше ніж 24 календарних днів  на рік, то він обов’язково має використати ці 24 календарні дні  за кожен рік, а за решту – може отримати компенсацію).

Щодо виплати пенсії особам, які перебувають на повному державному утриманні, роз’яснено, що згідно ст. 48 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» під час перебування пенсіонера на повному державному утриманні у відповідній установі (закладі) йому виплачується 25 відсотків призначеної пенсії. У випадках, якщо розмір його пенсії перевищує вартість утримання, виплачується різниця між пенсією і вартістю утримання, але не менше 25 відсотків призначеної пенсії.

Якщо у пенсіонера, який перебуває у відповідній установі (закладі) на повному державному утриманні, є непрацездатні члени сім’ї, зазначені в частині другій статті 36 цього Закону, які перебувають на його утриманні, пенсія виплачується в такому порядку: 25 відсотків пенсії – самому пенсіонерові, а інша частина пенсії, але не більш як 50 відсотків призначеного розміру пенсії – зазначеним членам сім’ї.

Частина пенсії, що залишилася після виплати суми пенсії пенсіонеру та членам його сім’ї відповідно до частин першої і другої цієї статті, перераховується до установи (закладу), де пенсіонер перебуває на повному державному утриманні, за його особистою заявою. Зазначені кошти зараховуються на банківські рахунки цих установ понад бюджетні асигнування і спрямовуються виключно на поліпшення умов проживання в них пенсіонерів  порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

З метою інформування мешканців населених пунктів Великобережецької сільради  щодо реалізації Кременецьким місцевим центром пілотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань працівники місцевого центру провели робочу зустріч з сільським головою Миколою Федоруком. В ході робочої зустрічі домовлено про проведення інформування зацікавлених осіб щодо проведення державної реєстрації громадських формувань, які не мають статусу юридичної особи, Кременецьким місцевим центром та надано інформаційні матеріали для розміщення на дошках оголошень.

Крім того, в ході робочої зустрічі з Миколою Федоруком, домовлено про участь фахівців місцевого центру у інформаційно-роз’яснювальних заходах з питань надання соціальної та правової підтримки внутрішньо переміщеним особам (три родини, які проживають у населених пунктах підпорядкованих сільраді) та обговорено питання проведення он-лайн консультацій з правових питань із жителями населених пунктів місцевої сільради.

За результатами робочої зустрічі підписано відповідний меморандум про співпрацю між Кременецьким місцевим центром та Великобережецькою сільською радою.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).