назад
14.07.16

Міністр юстиції Павло Петренко розповів про результати роботи системи БПД та пріоритети її подальшого розвитку

2 KMU13 липня в ході засідання Уряду Міністр юстиції Павло Петренко доповів про реформи Мін’юсту, зокрема про результати роботи системи безоплатної правової допомоги та пріоритети її подальшого розвитку.

Більше 8 млн громадян України мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, це, передовсім, соціально незахищені верстви населення, які раніше не могли собі дозволити адвоката.

“З початку роботи системи 153 тис. осіб отримали захист системи адвокатів безоплатної допомоги”, – заявив очільник Мін’юсту.

1 KMU

З розвитком системи безоплатної правової допомоги, українці отримали дієвий механізм захисту власних прав як у кримінальних, так і в адміністративних та цивільних справах. На сьогоднішній день у 99% випадків адвокати з’являються до всіх затриманих протягом перших 2 годин і у 89% випадків затримані приймають допомогу адвоката.

З моменту створення системи надання БПД її адвокати забезпечили майже 1700 виправдувальних вироків або рішень про закриття кримінального провадження, тобто захистили людей, які могли бути безвинно притягнуті до кримінальної відповідальності, за злочини, яких вони не вчиняли.

Міністр юстиції нагадав, що у липні минулого року за ініціативи Уряду по всій країні було відкрито 100 місцевих центрів безоплатної правової допомоги, куди протягом року звернулося понад 100 тисяч осіб. Серед питань, які найбільше турбують українців: оформлення субсидій, комунальні питання, соціальні виплати, аліменти, земля, спадщина та багато інших.

“Половина з тих, хто до нас зверталися – малозабезпечені громадяни, на яких і була націлена ця програма, понад 40% інваліди, майже 9 % учасники АТО та інші ветерани війни, близько 3% – біженці та діти-сироти”, – зауважив Міністр.

3 KMU

Він також зазначив, що вже у вересні на місці ліквідованих районних та міських управлінь юстиції з’являться понад 400 бюро правової допомоги та нагадав, що наразі завершується конкурс з відбору кандидатів на посади начальників та/або заступників начальників цих бюро. Відомо, що 82% з претендентів ‑ молоді люди віком від 21 до 40 років, а також близько 72% мають вищу юридичну освіту вище рівня бакалавра. “Це адвокати, юристи, громадські активісти, які повірили в те, що нова система працює за новою філософією”, – розповів Міністр юстиції.

“Я точно переконаний, що ті бюро правової допомоги, які запрацюють з вересня місяця, дійсно забезпечать українців захистом і правом на справедливість”, – підсумував Павло Петренко.

Переглянути презентацію Міністра юстиції Павла Петренка можна тут

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook    YouTube YouTube    Google Google+  тTwitter