назад

Право на БВПД дітей: на Сумщині пройшла онлайн зустріч із представниками прокуратури

З метою налагодження співпраці та належного інформування про право дітей на безоплатну вторинну правову допомогу за участі директорки Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олени Демченко провели онлайн зустріч із представниками прокуратури.

Повномасштабна війна в Україні триває вже більше ніж півроку. Через збройну агресію рф мільйони громадян, серед яких понад чотири мільйони дітей, були змушені покинути небезпечні регіони та стати внутрішньо переміщеними особами. За інформацією Офісу генерального прокурора* більше ніж тисяча дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації.

 «Нажаль, нами уже зафіксовані випадки в регіоні,  де діти виступають потерпілими. Так як, діти є суб’єктами права на безоплатну правову допомогу на всі види правових послуг, в умовах дії воєнного стану – одним із головних пріоритетів роботи системи безоплатної правової допомоги є захист прав осіб, зокрема дітей, які постраждали від воєнних злочинів»,- зазначила під час вітального слова очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

У рамках онлайн-зустрічі із представниками прокуратури заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва наголосила, що саме: «діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів та їх законні представники є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу».

Також фахівчиня акцентувала увагу представників прокуратури на перелік документів, що підтверджують право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Тож, для отримання БВПД дітьми Валентина Волобуєва зазначила  наступний перелік документів:

  1. свідоцтво про народження/паспорт дитини;
  2. документ, що підтверджує батьківство або опікунство над дитиною (паспорт);
  3.  інформація, що підтверджує статус дитини (свідок, потерпіли) в кримінальному провадженні.

Окрім того, адвокатка наголосила, що для дітей в статусі «підозрюваний», «обвинувачений» інша процедура залучення захисника.

До зустрічі долучилися директори місцевих  центрів з надання БВПД Сумщини, які  прийняли активну участь у обговоренні, що відбулось по завершенню.

Під час обговорення очільник Конотопського місцевого центру Олександр Муха, звернув увагу присутніх, що діти їх представники можуть звернутися за безоплатною вторинною правовою допомогою до місцевих центрів за місцем їх фактичного проживання.

Задля більш наочного інформування про право дітей на безоплатну вторинну правову допомогу після зустрічі надіслані інформаційні матеріали та пам’ятка.

 

Довідково: *https://bit.ly/3cR0b09